Hlavní obsah

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček, uvedl server Blesk.cz. Natočil populární Tři oříšky pro Popelku, řadu komedií a seriálů, mj. Arabelu. Podle Blesku Vorlíček zemřel v úterý večer v nemocnici Pod Petřínem. Informaci serveru potvrdil režisér Zdeněk Zelenka.

Zemřel režisér Václav Vorlíček

 
Článek

Scenárista, režisér a herec Václav Vorlíček patřil k nejvýraznějším československým filmařům s mezinárodním potenciálem a ke klasikům naší komedie.

Narodil se v roce 1930 v Praze, kde také vystudoval režii na FAMU. Proslavil se v českém prostředí velmi neobvyklou parodií na komiks Kdo chce zabít Jessii?, kde si zahrála tehdejší kráska Olga Schoberová. Film bodoval u československých diváků i na festivalech v Terstu nebo v Locarnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Vorlíček

Na crazy humor vsadil i u filmů Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo Pane, vy jste vdova, na kterém už spolupracoval s Milošem Macourkem. Velmi dobře byla přijata i komedie s pohádkovými prvky Dívka na koštěti se zpěvačkou Petrou Černockou.

Slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku se stala v sedmdesátých letech mezinárodním hitem a je uváděna dodnes v mnoha evropských televizích, velmi populární je třeba v Německu a ve Skandinávii. Současně ale v sedmdesátých letech vznikaly i slabší snímky poplatné režimu jako Bouřlivé víno a Zralé víno.

Pohádky a komedie

Největší talent Václava Vorlíčka spočíval v chytrém bláznivém humoru a pohádkách, přičemž oba žánry úspěšně propojoval. Vytížený režisér tak chrlil zábavné snímky jako Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Jak se budí princenzy, Princ a Večernice a Což takhle dát si špenát.

Foto: Filmové studio Barrandov

Olga Schoberová v parodii Kdo chce zabít Jessii?

Foto: Česká televize

Vladimír Dlouhý a Jana Nagyová (Arabela)

Foto: Filmové studio Barrandov

Tři oříšky pro Popelku

V osmdesátých letech dostal obrovský prostor pro svou fantazii v televizi a vytvořil mnoho seriálů, kterými byly tehdejší děti fascinovány. Náročné trikové seriály jako Arabela vůbec nevypadaly levně a často mátly diváky i tím, že někdy moc nepřipomínaly československou realitu. Bylo to tím, že vznikaly přímo ve spolupráci se západoněmeckou televizí a západní děti by asi spoustu jevů z komunistické země nepochopily.

Vedle prakticky dokonalé Arabely si získaly popularitu i série Létající Čestmír nebo Křeček v noční košili.

Po revoluci se Václav Vorlíček pokusil na staré klasiky navázat projekty jako Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, které ale už nepřinesly tolik invence, ani moc neuspěly u diváků. Ještě v roce 2011 natočil pokračování Saxana a lexikon kouzel, které bylo přijato velmi chladně.

Václav Vorlíček: Nejslavnější filmy a seriály

Arabela

Létající Čestmír

Kdo chce zabít Jessii?

Pane, vy jste vdova

Dívka na koštěti

Tři oříšky pro Popelku

Co takhle dát si špenát

Princ a Večernice

Česká televize zařadila mimořádně do vysílání ve středu ve 21:20 pořad Václav Vorlíček, král pohádek a komedií a ve 22:10 film Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám