Hlavní obsah

Zemřel režisér Richard Donner

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel americký režisér Richard Donner, proslavený úspěšnými filmy Superman nebo Rošťáci. O jeho pondělním úmrtí informoval web Hollywood Reporter, manželka informaci o příčině smrti neposkytla.

Foto: Profimedia.cz

Richard Donner

Článek

„Richard Donner byl jeden z nejvýznamnějších hlasů, jaký si lze představit. Přitahoval pozornost a uměl se smát jako nikdo jiný. Uměl dělat legraci; tak jsem ho ve svých 12 letech viděl a měl jsem ho za to rád,” sdělil k Donnerově smrti Sean Astin, který si jako dítě zahrál ve filmu Rošťáci.

Film byl natočen podle námětu Stevena Spielberga a v prohlášení vydaném po Donnerově smrti Spielberg napsal, že Donner dobře ovládal režisérské řemeslo.

Rodák z New Yorku a absolvent Newyorské univerzity sloužil také v americké armádě. Mnoho jeho filmů mělo značný komerční úspěch.

Foto: Katy Winn, ČTK/AP

Režisér Richard Donner na archivním snímku z června 2013

Zpočátku se věnoval natáčení seriálů, výrazně na sebe upozornil v roce 1976 hororovým snímkem Přichází Satan! s Gregorym Peckem v hlavní roli. O dva roky později se pak ujal režie filmu podle komiksové předlohy Superman, s Christopherem Reevem v titulní roli.

Mezi Donnerova komerčně nejúspěšnější díla patří rovněž Smrtonosná zbraň s Melem Gibsonem a Danny Gloverem (1987), která měla čtyři pokračování, nebo Strašidelné Vánoce. Na spolupráci s Gibsonem režisér navázal v roce 1994 ve snímku Maverick a o další tři roky později ještě ve Spiknutí.

Posledním Donnerovým filmem byl thriller 16 bloků z roku 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel režisér Meňšov, měl covid

Ve věku 81 let zemřel ruský herec, scénárista a režisér Vladimir Meňšov, který v roce 1981 získal Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film za snímek Moskva...

Výběr článků

Načítám