Hlavní obsah

Zemřel režisér Luna, který objevil Cruzovou a Bardema

Madrid
Aktualizováno

Ve Španělsku zemřel známý režisér Josep Joan Bigas Luna, jehož film Šunka, šunka z roku 1992 objevil pro filmový svět herce Penelope Cruzovou a Javiera Bardema. Oznámila to tisková agentura Europa Press a španělská televizní a rozhlasová společnost RTVE s odvoláním na sdělení rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Josep Joan Bigas Luna na archivním snímku z roku 2010.

Článek

Luna zemřel v sobotu ráno u sebe doma v Riera de Gaia na severovýchodě Španělska. Bylo mu 67 let a podlehl po dlouhém boji rakovině.

Bigas Luna se narodil v Barceloně 19. března 1946 a stal se jedním z nejvlivnějších španělských filmařů. Svůj první celovečerní film Tetování natočil v roce 1976, kdy mu bylo třicet. Za snímek Šunka, šunka dostal Stříbrného lva na filmovém festivalu v Benátkách a ocenění poroty na festivalu v San Sebastianu. Mezinárodní uznání si získaly i další jeho snímky.

Kontroverzní filmař, považovaný za mistra erotických scén, začínal jako režisér krátkých filmů. Odborné kinematografické vzdělání neměl, vystudoval průmyslový a interiérový design. Od počátku 70. let se věnoval návrhářství nábytku, vystavoval fotografie a působil jako pedagog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám