Hlavní obsah

Zemřel režisér klasických bondovek Guy Hamilton

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Guy Hamilton zemřel ve věku 93 let, oznámila ve čtvrtek BBC. Hamilton režíroval slavné bondovky z klasického období jako Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Goldfinger a Diamanty jsou věčné.

Ukázka z filmu Goldfinger

 
Článek

„Jsem neuvěřitelně, neuvěřitelně smutný, že úžasný režisér Guy Hamilton odešel do velké střižny tam v nebesích,“ uvedl herec a představitel Jamese Bonda Roger Moore.

Hamilton natočil s Rogerem Moorem filmy Žít a nechat zemřít a Muž se zlatou zbraní, bondovky Goldfinger a Diamanty jsou věčné pocházejí z éry Seana Conneryho.

Foto: MGM

Film Žít a nechat zemřít s Rogerem Moorem

Foto: Universal Artists

Muž se zlatou zbraní

Foto: United Artists

Christopher Lee ve filmu Muž se zlatou zbraní

Do režisérovy filmografie patří také spousta dalších filmů jako Zlo pod sluncem, Oddíl 10 z Navarone, Bitva o Británii, Pohřeb v Berlíně a Nejlepší nepřítel.

Hamilton se narodil v roce 1922 ve Francii. Za okupace spolupracoval s odbojem a v padesátých letech se dostal k režii. Jeho prvním pokusem byl snímek The Ringer (1952), který zcela zapadl. Slávu mu přinesl až legendární Goldfinger.

Guy Hamilton - nejslavnější filmy:

Goldfinger

Žít a nechat zemřít

Muž se zlatou zbraní

Diamanty jsou věčné

Proslul velmi tvrdým režisérským stylem. „Pracuju velmi tvrdě a také lidi hodně honím... když už utratíme milión dolarů, musí to být na tom plátně taky vidět,” řekl v jednom rozhovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám