Hlavní obsah

Zemřel režisér Jan Schmidt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřel režisér Osady Havranů či Smrti talentovaného ševce Jan Schmidt, uvedla Česká televize. Natočil snímky široké škály žánrů, od sci-fi po pohádku.

Foto: Kouba Karel, ČTK

Režisér Jan Schmidt

Článek

Jan Schmidt se narodil 3. ledna 1934 v Náchodě. Během studií byl jeho spolužákem Miloš Forman, se kterým v roce 1980 spolupracoval na Formanově oscarovém snímku Amadeus.

Po nástupu komunistů nemohl studovat na vysoké škole, po zmírnění režimu byl přijat na lékařskou fakultu, kde ale odstudoval jen pár semestrů. Od roku 1957 studoval režii na FAMU v ročníku, který je znám jako česká Nová vlna.

Režíroval například filmy Jak si zasloužit princeznu, Smrt talentovaného ševce, Osada Havranů či Konec srpna v hotelu Ozon. V polovině 90. let chtěl ještě natočit dobrodružný snímek Situace vlka podle povídky Jacka Londona. Film ale nebyl nikdy dokončen. Na začátku nového tisíciletí stál za seriálem Stříbrná paruka s Borisem Rösnerem o životě kočovných herců na sklonku 19. století.

Zahrál si kupříkladu ve filmu Přehmat, Srdečný pozdrav ze zeměkoule nebo Modrá planeta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám