Hlavní obsah

Zemřel původní zpěvák Zappových "Mothers" Ray Collins

Novinky, Stanislav Dvořák

Ray Collins, zpěvák a kytarista, který založil s Frankem Zappou Mothers of Invention, zemřel tento týden na infarkt. Bylo mu přes sedmdesát, informoval server Rolling Stone.

Foto: Profimedia.cz

Frank Zappa

Článek

Ray Collins založil ještě před příchodem Zappy R skupinu Soul Giants. S Frankem se setkal v roce 1961, a když pak vyhodil svého kytaristu Raye Hunta, ve skupině se našlo místo pro Zappu.

Tím se však skupina úplně proměnila. Především přestala hrát soulové coververze a začala zkoušet Zappovy vlastní avantgardní skladby. Název se postupně měnil na Mothers a později na Mothers of Invention.

Vydrželi spolu jen dvě desky

Collins zpíval na první desce Freak Out! (1966) a na druhé Absolutely Free (1967), pak se se Zappou rozešel. V jednom interview v roce 2009 řekl, že už ho Zappovy ujeté nápady prostě přestaly bavit.

"Chtěl jsem dělat nádhernou hudbu, vyrostl jsem na Johnny Mathisovi a Nat King Coleovi," postěžoval si. Ještě párkrát si ale s Mothers of Invention zazpíval, třeba na doo-wopem inspirovaném albu Cruising with Ruben & the Jets.

V posledních letech prý živořil v Kalifornii, taxikařil a myl nádobí. Občas dostával nějaké tantiémy ze starých písniček.

Reklama

Výběr článků

Načítám