Hlavní obsah

Zemřel publicista Antonín Jaroslav Liehm, bylo mu 96 let

Zemřel publicista a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm. Bylo mu 96 let. Liehmovo jméno je úzce spjato s Literárními novinami 60. let minulého století a s propagací nové československé filmové vlny v západní Evropě. Velkou část života prožil v exilu, před sedmi lety se přestěhoval zpátky do Prahy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Publicista a filmový kritik Antonín Jaroslav Liehm (na snímku z 21. května 2014)

Článek

„Zemřel dnes v odpoledních hodinách po krátké těžké nemoci,” uvedla jeho dcera Alexandra Urbanová. O posledním rozloučení s Liehmem rodina teprve rozhodne.

Kariéru novináře a kritika zahájil Liehm těsně po druhé světové válce, kdy spolupracoval s Emilem Františkem Burianem na časopisu Kulturní politika. Když bylo jeho vydání po únoru 1948 zastaveno, pracoval v tiskovém oddělení ministerstva zahraničních věcí, v nakladatelství Naše vojsko, nebo v tiskové agentuře ČTK.

Na podzim 1968 vyjel do Paříže jako zástupce Československého státního filmu a vzhledem k posrpnovému vývoji už za hranicemi zůstal. Přednášel na univerzitách v Evropě i USA a zároveň přispíval do zahraničních novin a rádií. V roce 1984 založil Liehm v Paříži mezinárodní kulturní revue Lettre internationale a vydával periodické almanachy Čtení na léto a 150.000 slov. Ty se dařilo dostávat i ke čtenářům v komunistickém Československu.

V Paříži žil Liehm podle své dcery 32 let, dalších 12 let strávil v USA, kde získal i občanství. Po pádu komunismu začal publikovat také v českých periodikách. Častým tématem jeho článků byla lítost nad tím, že česká kultura nenavázala po roce 1989 na úspěšná 60. léta. Knižně vydal Liehm dvě sbírky rozhovorů se zahraničními a českými spisovateli a knihu Příběhy Miloše Formana.

Liehm napsal i dílo Ostře sledované filmy, které se zabývá československým "filmovým zázrakem" ze 60. let. Před pěti lety dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám