Hlavní obsah

Zemřel představitel agenta Klause ze seriálu Sedmnáct zastavení jara

– Moskva
Novinky,

Významný ruský divadelní a filmový herec Lev Durov zemřel ve věku 83 let. Oznámila to ruská média s odvoláním na jeho dceru, Jekatěrinu Durovovou. Herec byl znám jako představitel agenta Klause ve špionážním seriálu z druhé světové války Sedmnáct zastavení jara.

Foto: Profimedia.cz

Lev Durov na fotografii z roku 2014

Článek

Durov, který pocházel ze slavné dynastie cirkusových umělců, hrál v letech 1955 až 2014 ve více než dvou stovkách filmů, často však ve vedlejších rolích. Agenta KGB si zahrál už v roce 1962 ve filmu Devět dní jednoho roku, objevil se i v populárním ruském přepisu Dumasova románu D´Artagnan a tři mušketýři a naposled v roce 2013 v ázerbájdžánském snímku Neboj se, jsem s tebou.

Zajímavé role ztvárnil i v divadle, kde hrál Sorina v Rackovi, Jaga v Othellovi, Tybalta v Romeovi a Julii i Ževakina v Gogolově Ženitbě. Působil rovněž jako divadelní režisér. Prknům, která znamenají svět, zůstal věrný až do konce svého života. Naposledy hrál Prospera v Bouři od Williama Shakespeara. Počátkem srpna onemocněl a byl hospitalizován se srdečními potížemi.

Poslední rozloučení s hercem se má uskutečnit v pondělí v moskevském divadle Malaja Bronnaja, kde pracoval od roku 1967. Pochován má být  na Novoděvičím hřbitově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám