Hlavní obsah

Zemřel populární herec a dabér Miroslav Moravec

Novinky, toh
Aktualizováno

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v neděli časně ráno v sedmdesáti letech v pražské motolské nemocnici populární herec a dabér Miroslav Moravec. Novinkám to potvrdila mluvčí nemocnice Eva Jurinová.

Článek

"Miroslav Moravec zemřel dnes v půl šesté ráno na pneumologické klinice FN Motol," vysvětlila Jurinová. Podle ní byl herec v nemocnici hospitalizovaný od ledna kvůli vážnému nádorovému onemocnění.

Herec Miroslav Moravec se narodil v roce 1939. Moravec v roce 1962 absolvoval Divadelní Akademii Múzických umění. Poté působil v Divadle Pohraniční stráže v Chebu či v Divadle pracujících v Gottwaldově. Na konci šedesátých let začal hrát v pražských divadlech.

Foto: Václav Pancer, ČTK

FOTO: Václav Pancer, ČTK

Účinkoval v Divadle Za branou či v Divadle S. K. Neumanna. V devadesátých letech se dostal na scénu Divadla Na Vinohradech.

Během svého života ztvárnil desítky filmových rolí, objevil se i v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města. Mezi jeho nejznámější filmy, ve kterých se objevil v posledních letech patřil například Byl jednou jeden polda, Brak, Kameňák 3 či Playgirls.

Byl mnohokrát oceněn za dabing

Moravec měl velice charismatický hlas, díky kterému patřil mezi nejvyhledávanější dabingové herce. Namluvil například J. P. Belmonda ve snímku Policajt nebo rošťák či Gérarda Depardieu ve filmu Otec a otec.

Herecké počiny Miroslava Moravce

  • Seriály:

Sanitka

Třicet případů majora Zemana

Nemocnice na kraji města

Návštěvnici

Panoptikum města pražského

Četnické humoresky

  • filmy:

Kameňák 3

Brak

Pasáž

Pozor, vizita!

Zítra vstanu a opařím se čajem

Kdyby tisíc klarinetů

Automat na přání

Štěňata

Kamarád do deště

Princ a Večernice

Tajemství Ocelového města

Před sedmi lety získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní dílo v dabingu. V tomto žánru byl i několikrát oceněn v anketě TýTý. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám