Hlavní obsah

Zemřel Pavel Brümer, spoluzakladatel Fešáků

Právo, šíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé nemoci zemřel v úterý 15. září ve věku 69 let zpěvák a banjista Pavel Brümer, spoluzakladatel country skupiny Fešáci. Trpěl silnou cukrovkou, přesto v koncertní sestavě vydržel až do roku 2001.

Foto: ČTK

Zpěvák a banjista Pavel Brümer

Článek

Pak musel ze zdravotních důvodů soubor opustit, ale Fešáci uvažovali o tom, že by se mohl objevit na chystaném koncertu 12. listopadu v pražské Lucerně.

Brümer se narodil 29. dubna 1946 ve Šluknově. V prosinci roku 1967 spolu s Karlem Poláčkem a Janem Turkem založil v Ústí nad Labem skupinu Greenes, která později změnila název na Bluegrass Hoppers a posléze na Fešáci. Ta se začala hudebně orientovat na moderní country music. S kapelou odehrál několik tisíc představení a podílel se i na jejich nejúspěšnějším albu Ostrov Fešáků z roku 1975 s hity jako Jaro, Matterhorn, Slída či Pojedou.

Jako banjista vydal i několik sólových alb. V roce 1989 založil společně se svými kolegy od Fešáků Antonínem Kny a Milošem Slezákem formaci Nervové sanatorium, která se specializovala na jižanský rock. Skupina se později přejmenovala na Cadillac podle svého prvního alba.

Brümer si také zahrál ve filmu. Ztvárnil roli pivovarníka Sládka ve filmu Sedm hladových a diváci ho mohli vidět i ve slavné komedii Trhák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám