Hlavní obsah

Zemřel Miloš Veselý, táta českých bubeníků

Po těžké nemoci zemřel 18. března ve věku 84 let profesor Miloš Veselý, zakladatel první tuzemské soukromé školy bicích nástrojů, přezdívaný „táta českých bubeníků”. V 60. letech působil v angažmá v divadlech Semafor, Rokoko, v Hudebním divadle Karlín, v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu nebo třeba v jazzovém triu Karla Růžičky. ČTK o tom informoval Veselého žák Pavel Fišar.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od roku 1985 Veselý učil na Pražské konzervatoři. Mezi jeho žáky bylo mnoho bubeníků předních českých kapel a orchestrů. Například Roman Lomtadze (Čechomor), Jiří Zelenka (Vladimír Mišík a Etc...), Lukáš Doksanský (Arakain), Emil Valach (Xindl X), Fenek Steiner (Wohnout), David Koller (Lucie), Štěpán Smetáček (Wanastovi Vjecy), Pavel Razím (YoYo Band), Svatopluk Čech (Support Lesbiens, orchestr FOK), Pavel Rehberger (Národní divadlo) a mnoho dalších. Z mnoha jeho studentů jsou rovněž učitelé na základních uměleckých školách i na konzervatořích.

„Myslím, že v Česku neexistuje bubeník, který by o něm někdy neslyšel,” podotkl Fišar.

Miloš Veselý se narodil v roce 1935 a vyrůstal na pražském Žižkově. Po studiu na učilišti se dostal na Státní konzervatoř v Praze, kde absolvoval v roce 1958 ve třídě Emila Špačka. V 60. letech působil v angažmá v divadlech Semafor, Rokoko, v Hudebním divadle Karlín, v SOČR nebo třeba v jazzovém triu Karla Růžičky. V roce 1992 založil soukromou školu bicích nástrojů, první v zemi. Vyhledávanými se staly jeho učebnice, díky nimž bubeníci rozvíjeli techniku a invenci v různých stylech hudby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám