Hlavní obsah

Zemřel Milan Lasica

• Aktualizováno

Ve věku 81 let zemřel v neděli slovenský herec Milan Lasica. Podle webu sme.sk vystupoval se skupinou Bratislava Hot Serenaders ve Studiu L+S a přímo na pódiu zkolaboval. Oživit se ho nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Milan Lasica

Článek

„Byla to náhlá porucha srdečního rytmu. Byl jsem tam a dával mu resuscitaci. Dozpíval písničku, uklonil se a pak se sesunul k zemi. Několikrát se ale ještě vrátil a pohnul očima, ale nezvládl to,” citoval server Denník N jednoho z diváků.

Milan Lasica byl manželem herečky Magdy Vášáryové a měli spolu dvě dcery. Většinu hereckého života strávil ve dvojici s Júliem Satinským, který zemřel v roce 2002.

Milan Lasica se narodil 3. února 1940 ve Zvolenu. Krátce po jeho narození se rodina přestěhovala do Bratislavy. Vystudoval dramaturgii. Začátkem 50. let potkal Júlia Satinského.

Foto: Profimedia.cz

Milan Lasica s Júliem Satinským na fotografii z roku 1994

Spolu se Satinským bydleli na Dunajské ulici a začali spolu vystupovat ještě jako studenti. Dvojice měla úspěch v Tatra Revue a pak založili Divadlo na korze. Po okupaci v roce 1968 bylo divadlo rozpuštěno.

Dvojice přechodně vystupovala v divadle Večerní Brno a pak v bratislavském divadle Nová scéna, kde však oba museli být členy zpěvohry.

Lasica a Satinský se postupně vrátili na televizní obrazovky v programu Někdo je za dveřmi (Ktosi je za dverami). Velmi jim pomohla spolupráce s hudebním skladatelem Jarem Filipem, který skládal písně pro jejich hry i televizní pořady. Filip rovněž režíroval představení Nové scény Náš přítel René, kde Lasica a Satinský hráli.

Ta však nakonec měla premiéru až po pádu komunistického režimu.

Milan Lasica: Neumím vyrábět humor na objednávku

Kultura

V prostorách bývalého Tatra Revue vzniklo v roce 1982 Studio S, kde Lasica se Satinským vystupovali s autorskými představeními. Lasica se v roce 1989 stal šéfem Studia S a v roce 1999 se přejmenovalo na Studio L+S.

Lasica s oblibou zpíval písně Františka Krištofa Veselého s orchestrem Bratislava Hot Serenaders. Vystupoval dokonce i na největším slovenském hudebním festivalu Pohoda.

S Milanem Lasicou je veselo, ať mluví nebo zpívá

Kultura

Milan Lasica si zahrál také v českých filmech jako například Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Buldoci a třešně, Tři veteráni, Vážení přátelé, ano, Obsluhoval jsem anglického krále a další.

V roce 2003 dostal od prezidenta Václava Havla státní vyznamenání Medaili za zásluhy.

Příběh Lasici a Satinského vyjde ve formě komiksu

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám