Hlavní obsah

Zemřel Michael Lonsdale, představitel zlosyna Draxe z bondovky Moonraker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Zemřel Michael Lonsdale, představitel darebáka Hugo Draxe v bondovce Moonraker. Bylo mu 89 let, napsal server deníku The Guardian s odkazem na informace jeho agenta.

Foto: Profimedia.cz

Michael Lonsdale v roli zlosyna Hugo Draxe v bondovce Moonraker.

Článek

„Byl to mimořádně talentovaný herec a velmi drahý přítel. Naše myšlenky jsou v této smutné době s jeho rodinou a přáteli,“ uvedli v prohlášení producenti bondovek Barbara Broccoliová a Michael G. Wilson.

Lonsdale pocházel z rodiny britského důstojníka a Francouzky. Do svých sedmi let žil v Londýně. Díky tomu dokonale ovládal jak francouzštinu, tak angličtinu, což mu později umožnilo se uplatnit nejen ve francouzské filmové tvorbě.

Foto: Profimedia.cz

Michael Lonsdale

Jeho cesta k herectví nebyla nejpřímější. Zpočátku studoval malířství, herecké kurzy začal navštěvovat až v 50. letech. V 60. letech se z něj stal mezinárodně uznávaný herec. Průlom se mu podařil ve filmech Françoise Truffauta, konkrétně ve snímcích Nevěsta byla v černém a Ukradené polibky.

Lonsdale poté pronikl do hlavního proudu anglo-americké kinematografie. Diváci si ho budou pamatovat třeba jako vyšetřovatele, který je na stopě zabijáka Edwarda Foxe ve snímku Den šakala (1973). V roce 1979 přišla jeho asi nejslavnější role – postava Huga Draxe v bondovce Moonraker. Slavného agenta 007 hrál v tomto díle Roger Moor.

Herec, který získal Césara, se objevil celkem ve 180 snímcích, mezi nimi byl i slavný film Ve jménu růže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám