Hlavní obsah

Zemřel kytarista Paco de Lucía

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slavný španělský muzikant Paco de Lucía (vlastním jménem Francisco Sánchez Gómez) zemřel v Mexiku na infarkt ve věku 66 let. Celý jeho život byl spojen s flamenkem.

Paco de Lucía v roce 2011

 
Článek

Skladatel, producent a kytarista Paco de Lucía se narodil 21. prosince 1947 ve španělském Algeciras. Zamiloval si flamenco a posléze ho v moderní formě „prodal“ celému světu. Byl oceňován pro svou inovativnost, nečekané harmonie, spojování španělské tradice s jazzem či klasikou a stal se ikonou stylu „nové flamenco“. Současně muzikanti obdivovali jeho rychlé prsty.

Richard Chapman a Eric Clapton ho v publikaci Guitar: Music, History, Players popisují jako „titánskou postavu ve světě flamencové kytary“. V sedmdesátých letech se proslavily jeho nahrávky se zpěvákem Camarónem de la Isla, vydali spolu desítku alb jako Río Ancho, Entre dos aguas, La Barrosa, Ímpetu či Cepa Andaluza.

Foto: Profimedia.cz

John McLaughlin a Paco de Lucía

Ve světě se stal známým díky spolupráci s americkými jazzmany a jazz-rockery první ligy, například s Johnem McLaughlinem a Alem Di Meolou. S pianistou Chickem Coreou vydal v roce 1990 album Zyryab.

V osmdesátých letech se objevil i ve filmu Carlose Saury Carmen, za což získal nominaci na cenu BAFTA za hudbu.

Na přelomu století žil pět let v osamění na Yucatánu v Mexiku, pak absolvoval ještě velké americké turné, ale rozhodl se už vystupování radikálně omezit. Popularita a cestování ho unavovaly, v poslední době hrál jen pár koncertů za rok.

Paco de Lucía je držitelem latinoamerické Grammy, ceny Prince Asturského a má čestné doktoráty z University Cadiz a Berklee College of Music v Bostonu.

Paco de Lucía v roce 1976

Foto: archiv, Novinky

Paco de Lucía

Reklama

Výběr článků

Načítám