Hlavní obsah

Zemřel klasik italského filmu Vittorio Taviani

– Řím

Po dlouhé nemoci zemřel v Římě jeden z nejvýznamnějších italských režisérů Vittorio Taviani. Bylo mu 88 let, napsala agentura DPA s odvoláním na informace jeho dcery Giovanni.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Vittorio Taviani (vpravo) a jeho bratr Paolo

Článek

Vittorio pařil se svým mladším bratrem Paolem ke klasikům italské kinematografie. Společně vytvořili přes dvacet filmů, za které sbírali ceny na mezinárodních festivalech.

„Máme rozdílné charaktery, ale stejný temperament. Naše rozhodnutí v životě a umění jsou stejná,“ řekl jednou Vittorio Taviani o společné práci se svým bratrem.

Začínali natáčením krátkých dokumentů. Slávu bratrské dvojici přinesl příběh mladého muže, který měl ve filmu Padre padrone odvahu porušit odvěký zákon rodinné poslušnosti. Za snímek natočený podle předlohy spisovatele Gavina Ledda získali na festivalu v Cannes Zlatou palmu.

Po celou svou kariéru společně psali scénáře svých filmů a tvořili až do pozdního věku. Jejich předposlední film, vězeňské dokumentární drama Caesar musí zemřít, získalo v roce 2012 Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně. Chválu si vysloužil i poslední film, Úžasný Boccaccio (2015), adaptace slavného Dekameronu.

Reklama

Výběr článků

Načítám