Hlavní obsah

Zemřel Jan Vodňanský, měl covid

Novinky, sad, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 79 let zemřel ve středu básník, zpěvák a spisovatel Jan Vodňanský. Známý byl zejména z autorské spolupráce se skladatelem Petrem Skoumalem. Informovala o tom producentka Kamila Zlatušková, podle níž zemřel po krátké hospitalizaci s covidem.

Zemřel Jan VodňanskýVideo: TVnota

 
Článek

Zlatušková uvedla, že Vodňanský zemřel „po dvou dnech hospitalizace s covidem”. Agentuře pak úmrtí na covid potvrdil i Vodňanského syn Tomáš.

Jan Vodňanský, který se narodil v Praze roku 1941, patřil k nejvzdělanějším českým umělcům. Absolvoval ČVUT i Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Krátce pracoval jako projektant, ale už v roce 1963 publikoval první texty časopisecky. Seznámil se s hudebníkem Petrem Skoumalem, který se stal jeho dlouholetým kolegou, a napsali spolu autorská představení jako S úsměvem idiota, S úsměvem Donkichota a Hurá na Bastilu, která uvedli v Činoherním klubu a v  divadle Ateliér.

Foto: Profimedia.cz

Jan Vodňanský s manželkou

Vodňanský psal i básničky pro děti a texty k filmovým písním – především Přijela k nám pouť (1973) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1978).

Po podpisu Charty 77 byl komunistickému režimu nepohodlný. Jeho možnosti se zúžily. Věnoval se jen tvorbě pro děti – vystupoval např. s Přemyslem Rutem a Světlanou Nálepkovou. Přesto se však v polovině 80. let podařilo jeho písničku Jak mi dupou králíci „propašovat“ do silvestrovského vydání večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku.

Foto: Petr Horník, Právo

Spisovatel a zpěvák Jan Vodňanský na snímku z roku 2016

Po revoluci znovu vystupoval s Petrem Skoumalem a vydával CD. Pokračoval i v tvorbě pro děti.

Miloval slovní hříčky, často spojoval technický a filozofický pohled a směřoval k  absurdním pointám. Také po roce 1989 občas projevoval své politické postoje (např. prohlášení S komunisty se nemluví).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám