Hlavní obsah

Zemřel hudebník a organolog Antonín Schindler

Právo, Miloslav Hradil

Ve čtvrtek večer zemřel po těžké nemoci významný český organolog a hudebník Antonín Schindler (84). Právu tuto informaci v pátek potvrdila Markéta Kvapilová z Moravské filharmonie v Olomouci.

Foto: Právo

Antonín Schindler

Článek

Rodák z Dvorců na Bruntálsku žil a pracoval od roku 1945 v Olomouci. Patřil mezi spoluzakladatele Moravské filharmonie, kde působil 40 let jako houslista, violista a varhaník. Po listopadu 1989 byl Schindler krátce i jejím ředitelem. Založil hudební oddělení Vlastivědného muzea v Olomouci, kde inicioval vybudování Václavkova sálu s varhanami.

Jako varhaník a ředitel kůru u sv. Mořice se zasloužil o rekonstrukci tamních velkých varhan Michaela Englera. V roce 1969 stál u zrodu dnes již světově proslulého Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci. Do své smrti byl jeho prezidentem a dramaturgem.

Schindler byl také autorem rozsáhlé řady odborných, především organologických a muzikologických prací, ale též popularizujících vlastivědných publikací. Jako skladatel se soustředil zejména na scénickou hudbu k loutkovým hrám a na sborovou tvorbu. Obdržel řadu významných ocenění doma i v zahraničí. Byl tvůrcem zvonkohry na olomouckém orloji. Loni obdržel cenu Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury.

Nedávno Olomoucký kraj navrhl prezidentu Václavu Klausovi, aby Schindlerovi udělil státní vyznamenání - medaili Za zásluhy. „Jeho smrt je velkou ztrátou. Šlo o jednu z nejvýznamnějších osobností kultury v našem regionu a vyznamenání by si rozhodně zasloužil,“ řekl Právu v pátek olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Návrh podle něj kraj nestáhne. „Věříme, že bude vyznamenán, byť bohužel již in memoriam,“ dodal hejtman. Poslední rozloučení s Antonínem Schindlerem se uskuteční v sobotu 18. září od 14. hodin v olomouckém chrámu sv. Mořice.

Reklama

Výběr článků

Načítám