Hlavní obsah

Zemřel herec Roger Moore

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britský herec Roger Moore zemřel ve věku 89 let. Proslavil se především jako agent James Bond.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Roger Moore na archivních záběrech z natáčení i ze soukromíVideo: Reuters

 
Článek

Roger Moore se narodil 14. října 1927 v jižním Londýně. Po válce se pustil do práce u divadla, v televizi i v rádiu.

V roce 1945 už hrál v prvním filmu Perfect Strangers, ale až do éry bondovek ho skoro nikdo neznal. V roce 1973 dostal roli agenta 007 Jamese Bonda ve filmu Žít a nechat zemřít, kde postavu obohatil novým humorem. V roce 1974 následovala bondovka Muž se zlatou zbraní a v roce 1977 Agent, který mě miloval.

Foto: Profimedia.cz

Roger Moore

Foto: Profimedia.cz

Roger Moore

V roce 1979 přináší do světa bondovek i prvky sci-fi díky filmu Moonraker a o dva roky později natočil další díl Jen pro tvé oči. Pak přišla Chobotnička a v jeho poslední bondovce Vyhlídka na smrt mu bylo téměř šedesát let.

V americké televizi hrál v několika seriálech jako Ivanhoe (1958), The Alaskans (1959) nebo Maverick (1957) a The Saint (1962).

Foto: United Artists

Roger Moore ve filmu Chobotnička

Většina diváků nezná jiné filmy s Moorem než bondovky, i když jich natočil desítky. Upadly však v zapomnění, protože jejich kvalita nebyla nejlepší. Vcelku uznávaný byl ale například muzikál Interrupted Melody a komedie Londýnské spiknutí. Natočil také snímky Nesmrtelný, Hotýlek, Souboj cti, Býčí oko a další.

Foto: MGM

Film Žít a nechat zemřít s Rogerem Moorem

Poslední prací Rogera Moora u filmu se stala romantická komedie Connemara Days. Režisér Kevin Connor ji natáčel v Irsku, ale film ještě stále není dokončený. Odehrává se v roce 1951, kdy do irské vesnice Cong přijel natáčet John Ford s Johnem Waynem a Maureen O'Harovou. Není jisté, jestli se vůbec někdy dostane do českých kin.

Roger Moore: Nejslavnější filmy

Žít a nechat zemřít

Muž se zlatou zbraní

Agent, který mě miloval

Moonraker

Jen pro tvé oči

Chobotnička

Vyhlídka na smrt

Roger Moore se léta věnoval také charitativní činnosti v organizaci UNICEF a byl za to odměněn britskou královnou hned dvěma řády.

Reklama

Výběr článků

Načítám