Hlavní obsah

Zemřel herec Paul Ritter

Novinky, drk

Ve věku 55 let zemřel britský divadelní a filmový herec Paul Ritter. Na ostrovech se proslavil zejména díky seriálu Páteční večeře, světová média připomínají jeho působení na prknech národního divadla, v bondovce Quantum of Solace a zejména pak v sérii Černobyl, kde ztvárnil roli sovětského inženýra Anatolije Ďatlova.

Foto: Profimedia.cz

Anglický herec Paul Ritter

Článek

O úmrtí anglického herce informoval jeho agent. Ritter měl nádor na mozku a zemřel doma v kruhu své rodiny.

„Paul byl mimořádně talentovaný herec, který dokázal s mimořádnou dovedností zahrát obrovskou škálu rolí na jevišti i na obrazovce. Byl neskutečně inteligentní, laskavý a velmi zábavný. Bude nám velmi chybět,” uvedl hercův agent.

Paula Rittera znali Britové zejména ze sitkomu Páteční večeře, kde ztvárnil hlavu židovské rodiny Goodmanových. V roce 2012 si roli otce střihl znovu, tentokrát v národním divadle v extrémně populární hře Podivný případ se psem. O rok později ztvárnil ve stejné produkci premiéra Johna Majora ve hře Audience u královny.

Za inscenaci Coram Boy byl nominován na Cenu Laurence Oliviera, za výkon v představení Norman Conquests pak na cenu Tony.

Ve světě se proslavil jako technik z Černobylu

Média ale připomněla také jeho menší role ve filmu, například v bondovce Quantum of Solace, či v šestém dílu ságy o Harrym Potterovi. Českému publiku se do paměti nejvíce zapsal jako sovětský technik Anatolij Ďatlov z úspěšné série Černobyl.

Zpráva o Ritterově smrti zasáhla řadu významných osobností britské divadelní obce i filmových kritiků.

„Neskutečný herec. Neskutečná osobnost,” napsal scénárista a herec Mark Gatiss.

„Těžko se mi hledají slova o Paulu Ritterovi. Byl to můj kamarád už od dob našich studií. Měl obrovský talent a vyzařoval z něj už když byl teenager,” vzpomněl anglický komik Stephen Mangan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám