Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Pecha

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po dlouhodobých zdravotních potížích zemřel divadelní a filmový herec Jiří Pecha. Bylo mu 74 let. ČTK to potvrdila mluvčí Divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová. Poslední rozloučení s hercem bude v úterý ve 14:00 v obřadní síni v Jihlavské ulici v Brně. Už ve čtvrtek večer mohou lidé zavzpomínat v divadelním klubu.

Ukázka z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág

 
Článek

Herec Jiří Pecha se narodil roku 1944 v Třebíči. K divadlu ho přivedli rodiče, kteří ochotničili. Studoval na JAMU v Brně, kde se seznámil s Bolkem Polívkou. Stali se celoživotními kamarády a kolegy.

Pecha se účastnil založení Divadla Husa na provázku a později tam hrál třeba v Shakespearově Králi Learovi, v komedii Babička – fetišistická revue a v mnoha dalších představeních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Pecha

V televizi a filmu dostával převážně jen malé role. Jeho debutem se stal film Kazisvěti (1973), výraznější však byla filmová verze divadelního představení Balada pro banditu. Vedlejší role měl v Šaškovi a královně a hlavně v kultovní Polívkově komedii, která zachytila bláznivou atmosféru devadesátých let a následnou kocovinu – Dědictví aneb Kurvahošigutntag. S Bolkem Polívkou hrál také v komedii Kalamita.

Foto: Česká televize

Jiří Pecha (vzadu vlevo) ve filmu Anděl Páně

Řada menších rolí ve výrazných českých filmech ho čekala i po revoluci. Oceňované bylo například drama Vladimíra Michálka Zapomenuté světlo (opět s Polívkou), kde vesnický farář za komunismu zachraňoval kostelík. Následovala pohádka Lotrando a Zubejda nebo válečné drama Jana Hřebejka Musíme si pomáhat.

Úspěch mělo i Pupendo, další Hřebejkova adaptace historek spisovatele Petra Šabacha. Tam si zahrál kunsthistorika, který se za komunistického režimu stal žebrákem a bezdomovcem. Přijímá pomoc od neoficiálního umělce (Bolek Polívka) a ve snaze odvděčit se mu způsobí ještě větší potíže s komunistickou mocí.

Foto: Česká televize

Jiří Pecha ve filmu Pupendo

Foto: Profimedia.cz

Jiří Pecha

Pecha se objevil také ve filmech Nuda v Brně, Anděl Páně, Babovřesky, Čarovné dědictví, Poslední leč, v pokračování Dědictví a v mnoha dalších.

Jiří Pecha: Nejslavnější filmy a seriály

Dědictví aneb Kurvahošigutntag

Balada pro banditu

Kalamita

Zapomenuté světlo

Musíme si pomáhat

Pupendo

Anděl Páně

Bylo nás pět

Četnické humoresky

Řadu příležitostí dostal i v televizních seriálech, například Bylo nás pět, Četnické humoresky, Detektiv Martin Tomsa, Černí baroni, Redakce, Krysáci, Doktor Martin a Labyrint.

Reklama

Výběr článků

Načítám