Hlavní obsah

Zemřel herec a režisér Ota Ševčík

Novinky, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v úterý odpoledne v Praze ve věku 71 let herec, režisér a pedagog Ota Ševčík (vl. jménem Richard Ott).

Foto: Radek Vráblík
Článek

Narodil se 23. 10. 1931 v německoslovenské rodině v Karviné. Po absolvování režie na brněnské JAMU působil pět let v německém i českém souboru Vesnického divadla, poté téměř na třicet let v plzeňském Divadle J. K. Tyla, jehož činoherní soubor dovedl jako umělecký šéf v 70. letech na špičku domácího divadla. Jako režisér a šéf se uplatnil i v Státním divadle v Brně a pražském Divadle pod Palmovkou.

Po roce 1989 se více věnoval i hudebnímu divadlu, opeře a operetě. Operní režii a herectví vyučoval na pražské HAMU. Jako režisér hostoval v pražském Národním divadle, v Divadle v Řeznické, Divadle ABC i v řadě mimopražských scén. Ševčíkův výrazný herecký typ zachytil film i televize, od plejády výborně zahraných gestapáků přes uprchlíka z Kadárova a Klosova filmu Smrt si říká Engelchen až po neodolatelná pohádková strašidla a mocipány.

O poslední rozloučení s režisérem a hercem Otou Ševčíkem se postarají Městská divadla pražská, termín bude oznámen v průběhu týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám