Hlavní obsah

Zemřel Yves Rénier, seriálový komisař Moulin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 78 let zemřel představitel seriálového komisaře Moulina, herec a režisér Yves Rénier. Televizní postavu ztvárňoval od 70. let. Velkou popularitu si tyto kriminální série získaly také v Československu a České republice. O jeho smrti informovala hercova manželka.

Foto: Reuters

Herec a režisér Yves Rénier

Článek

Rénier se narodil v roce 1942 ve švýcarském Bernu. Jeho nejznámější rolí je postava komisaře Moulina. Policistu v kožené bundě ztvárňoval od roku 1976, v posledních letech se věnoval především režii. O jeho smrti informovala agenturu AFP hercova manželka. Podle ní Rénier zemřel v noci na sobotu v důsledku srdeční příhody ve svém domě v Neuilly-sur-Seine nedaleko Paříže.

Yves Rénier debutoval jako filmový herec v roce 1961 v jedné z filmových adaptací slavného románu Alexandera Dumase Hrabě Monte Christo. V roce 1965 účinkoval v úspěšném seriálu Belphégor po boku zpěvačky Juliette Gréco, ale skutečně se proslavil až ve zmiňovaném seriálu Komisař Moulin, jehož poslední díly měly premiéru v roce 2008. Mezitím Rénier hrál i v několika filmech.

V československé televizi se kriminální série o pařížském komisaři Moulinovi objevila pouhé tři roky po francouzské premiéře. Čeští diváci mají Réniera spojeného s hlasem dabéra Miroslava Moravce.

V posledních letech si Rénier zahrál v úspěšném televizním filmu o Jacqueline Sauvageové, který sám režíroval. Tato žena byla v roce 2014 odsouzena k deseti letům vězení za to, že loveckou puškou zastřelila muže, který ji desítky let bil. Francouzský prezident François Hollande jí v roce 2016 udělil milost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám