Hlavní obsah

Zemřel divadelník Miroslav Houštěk

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed jubilejního devadesátého ročníku vrcholné přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov zemřel ve věku 91 let Miroslav Houštěk, legendární osobnost hronovského divadla. Odešel ve čtvrtek 6. srpna, den po svém převozu z broumovské nemocnice, kde se léčil z následků zranění, zpět do rodného Hronova.

Foto: rodinný archiv

Miroslav Houštěk při oslavě svých devadesátých narozenin.

Článek

Miroslav Houštěk se narodil 6. června 1929, v době, kdy se na hronovském náměstí začalo stavět Jiráskovo divadlo, v němž se v srpnu 1931 poprvé konal Jiráskův Hronov. Posléze v něm jako režisér vytvořil více než šedesát inscenací. V řadě z nich jako herec ztvárnil stěžejní role.

I když získal inženýrský titul v oboru elektrotechniky, jeho životem bylo divadlo. Vždy se obklopoval mladými lidmi. V šedesátých letech minulého století byl zakladatelem Náchodského studia mladých i hronovského kabaretu mladých.

Psal pro ně satirické texty, za něž si vysloužil od totalitního režimu zákaz práce s mladými lidmi, posléze i režijní práce vůbec. Přesto byl i nadále, krytý svými spolupracovníky, neúnavným režisérem, organizátorem a poučeným inspirátorem amatérského divadla. Nedokázal bez něj žít.

Po listopadu 1989 byl zvolen starostou Hronova. Ani pak se nepřestal věnovat divadlu. Jako předseda organizačního štábu Jiráskova Hronova vykonal pro festival mnoho dobrého, na prkna hronovského divadla přivedl mnoho významných osobností i soubory ze zahraničí, sám udržoval osobní kontakty s amatérskými divadelníky z mnoha zemí.

Na domácí hronovské scéně prosazoval kromě jiného repertoáru i dílo Aloise Jiráska. Jeho poslední režií byla v roce 2016 Jiráskova Vojnarka.

Reklama

Výběr článků

Načítám