Hlavní obsah

Zemřel Christopher Lee, Saruman z Pána prstenů

Novinky, Stanislav Dvořák

Sir Christopher Lee, britská herecká legenda, kterou znají milióny diváků z trilogie Pán prstenů a desítek dalších filmů, zemřel ve věku 93 let.

Christopher Lee jako Saruman ve filmu Pán prstenů

 
Článek

Herec zemřel v neděli ráno v londýnské nemocnici, potvrdila jeho rodina. Ležel tam jíž tři týdny kvůli problémům se srdcem a dechem. Manželka oznámila jeho smrt až nyní, protože nejdříve chtěla osobně informovat všechny příbuzné. Žili spolu přes padesát let.

Lee začínal hrát už ve čtyřicátých letech, ovšem jako senior zaznamenal největší herecké úspěchy. První vlnu slávy ale zažil v roce 1958 jako Drákula.

Další drákulovské filmy natočil v šedesátých letech pro studio Hammer, což ho začalo nudit, a později žádal novináře, aby ho raději už nenazývali legendou hororu.

Foto: Profimedia.cz

Christopher Lee (z filmu The Curse of Frankenstein)

Foto: Profimedia.cz

Christopher Lee jako Drákula

Foto: Profimedia.cz

Christopher Lee jako Saruman

K výraznějším filmům patří třeba Rituál (1973) a bondovka Muž se zlatou zbraní (1974), kde si zahrál zápornou roli. Autor bondovek Ian Fleming byl navíc jeho bratrancem.

Titulů měl na kontě bezpočet - Pes baskervilský, Deset malých černoušků, Tři mušketýři, Soukromý život Sherlocka Holmese, Štvanci, Salamandr, Lakomec. Zahrál si dokonce i v Policejní akademii 7.

V pokročilém věku se stal hvězdou Hvězdných válek a celá mladá generace ho zná jako Sarumana z Hobita a Pána prstenů.

Čechy znal a miloval

Lee navštívil v roce 2008 Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Svůj hudební talent prokázal, když zazpíval úryvek ze Smetanovy Prodané nevěsty. Dodal, že má také moc rád Dvořákovu 8. symfonii nebo Janáčka.

Christopher Lee zpívá Prodanou nevěstu

Karlovarské publikum ohromil i tím, že znal jména Čechů, kteří zosnovali atentát na Heydricha. „Mám vztah k vaší zemi, kdybych byl Čechem, byl bych na ni hrdý. Celkem jsem byl třikrát v Praze, naposledy při natáčení televizního seriálu Mladý Indiana Jones.“

Na slavnostním zakončení karlovarského festivalu převzal Cenu Prezidenta MFF KV a v rozhovoru s Právem mimo jiné sdělil, že s autorem bondovek Ianem Flemingem hrával golf a jednou mu nabídl roli Dr. No, jenže pak na to roztržitý autor zapomněl. [celá zpráva]

„Byl jsem moc potěšen. Jenže pak na to sám zapomněl, možná kvůli další partii golfu, drinku, doutníku…Byl sám takovým Jamesem Bondem. A když si vzpomněl, bylo už pozdě,“ dodal Lee.

Christopher Lee ve Hvězdných válkách

Christopher Lee jako zpěvák s metalovou kapelou Rhapsody

Herec se překvapivě uplatnil také jako metalový zpěvák.

V roce 2009 byl Christopher Lee povýšen na rytíře, jinak obdržel mnoho dalších cen. Jednou řekl, že nikdy nechce do důchodu: „Jak říkával Boris Karloff, chci umřít s botama na nohou.”

Nedávno ještě přijal roli v připravovaném filmu The 11th s Umou Thurmanovou o útoku na newyorská dvojčata.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám