Hlavní obsah

Zemřel Chris Squire ze skupiny Yes

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 67 let zemřel o víkendu v americkém Phoenixu jeden ze zakladatelů art-rockové legendy Yes, baskytarista Chris Squire, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Chris Squire

Článek

Klávesista skupiny Yes Geoffrey Downes napsal na internetu, že je zcela zdrcen. „Musím oznámit smutnou zprávu, že zemřel můj drahý přítel, kolega z kapely a moje inspirace Chris Squire.”

Také na stránkách kapely Yes se objevilo smuteční oznámení. Muzikant už dlouho trpěl vzácnou formou leukémie. V květnu oznámil, že kvůli nemoci se nebude moci zúčastnit letního turné se spřátelenou skupinou Toto.

Britská skupina Yes vznikla v roce 1968 v Londýně. Poté, co předskakovali Janis Joplin v londýnské Royal Albert Hall, se o nich začalo hodně mluvit. Debutové album nazvané jednoduše Yes kritiku nadchlo, i když se komerčně ještě moc neprosadilo.

Slavná sedmdesátá

Hlavní éra čekala Yes v sedmdesátých letech. Alba jako Fragile, Close To The Edge a Going For The One už byla skutečně slavná, ačkoliv se vůbec nepodbízela. Yes si naopak vybudovali pověst umělců, kteří tvoří složitou, rafinovaně propracovanou artistní hudbu, zvanou progresivní rock či art-rock. Nevyhýbali se velmi dlouhým skladbám s překvapivými zvraty, symfonickým vlivům a mystice v textech.

Skupina, která prodala milióny desek, hraje dodnes. Squire byl jediným členem, který byl u počátků Yes a současně se podílel na všech deskách.

Reklama

Výběr článků

Načítám