Hlavní obsah

Zemřel chilský spisovatel Luis Sepúlveda. Byl pozitivně testovaný na koronavirus

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilský spisovatel Luis Sepúlveda zemřel 16. dubna v nemocnici ve španělském Oviedu. Stalo se to šest týdnů po jeho pozitivním testování na koronavirus. Bylo mu 70 let. Informoval o tom list El País.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Luis Sepúlveda.

Článek

Sepúlveda se narodil 4. října 1949 v Ovalle, severně od chilského hlavního města Santiaga. Proslavila ho kniha Stařec, který četl milostné romány z roku 1989, která vyšla i v českém překladu. Na našem trhu se objevily i knihy Deník sentimentálního zabijáka: Yacaré, Patagonský expres nebo Stín někdejšího času.

Od počátku sedmdesátých let byl Sepúlveda politicky aktivní. Podporoval politiku Salvadora Allendeho, se kterým se znal. Po vojenském převratu byl v roce 1973 zatčen a následně dva a půl roku vězněn. Propuštěn byl až na nátlak organizace Amnesty International.

Se svou rodinou žil od druhé poloviny sedmdesátých let v evropském exilu. Nejdéle pobýval v Hamburku, naposledy ve španělském Gijónu. Několik let také cestoval po státech Latinské Ameriky.

Sepúlveda také podporoval organizaci Greenpeace. Nějakou dobu strávil na její lodi. Tuto zkušenost převedl do své novely El mundo del fin del mundo (Svět na konci světa), v níž popisuje snahy ekologů o záchranu patagonských velryb.

Napsal asi dvacet románů, kronik, příběhů a dětských knih, které jsou oblíbené kvůli svému prostému humoru a zobrazení života v Latinské Americe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám