Hlavní obsah

Zemřel bohemista Jan Stachowski

Katovice

Ve věku 69 let zemřel v Katovicích po těžké nemoci na Štědrý den polský bohemista a bývalý diplomat Jan Stachowski, který do polštiny přeložil mimo jiné knihy Bohumila Hrabala. Zprávu v sobotu potvrdila překladatelova dcera Aleksandra Bartošová.

Foto: Profimedia.cz

Jan Stachowski na snímku z roku 2012

Článek

Stachowski vystudoval bohemistiku na Jagellonské univerzitě v Krakově a po krátké kariéře vysokoškolského učitele se věnoval překládání české literatury. Kromě Hrabala do polštiny převedl například knihy Arnošta Lustiga, Jana Pelce, Oty Filipa, Oty Pavla, Josefa Škvoreckého, Ivana Klímy a dalších.

Jako někdejší představitel polské Solidarity byl v roce 1981 po vyhlášení výjimečného stavu několik týdnů internován. "V devadesátých letech i na počátku nového století pomáhal česko-polské vzájemnosti během dvou misí v diplomatických funkcích na velvyslanectví," napsal v e-mailu překladatelův přítel Jiří Čepelák.

V roce 2019 obdržel Stachowski cenu Jiřího Theinera, určenou pro osobnosti, které svým dlouhodobým snažením výrazně přispívají k šíření a propagaci české literatury mimo Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám