Hlavní obsah

Zemřel benjamínek z filmu Sedm statečných

BERLÍN

Ve věku 69 let zemřel v pondělí večer v Berlíně německý herec Horst Buchholz, známý hlavně svou rolí Chica ve filmu Sedm statečných. Jak sdělila mluvčí nemocnice Charité, příčinou úmrtí byla těžká choroba; i když se pacientovi dostalo maximální lékařské péče, nebylo ho možné zachránit.

Foto: archiv Ski areálu Razula

Razula zve o tomto víkendu lyžaře na ochutnávku krajových specialit.

Článek

Buchholz si navíc loni v prosinci při pádu zlomil krček kyčelní kosti. Delší dobu trpěl nechutenstvím a odmítal jíst. Známý herec, který pocházel z berlínské dělnické čtvrti Prenzlauer Berg, byl často označován za "německého Jamese Deana". Poprvé se ocitl na divadelní scéně v roce 1948 ve hře Ericha Kästnera Emil a detektivové. O dva roky později pak přijal angažmá v Berlíně.

Ve filmu se poprvé objevil jako statista v roce 1952, a to ve snímku Stopa vede do Berlína. "Hotte", jak mu říkali přátelé, byl jedním z mála německých filmových herců, kteří si získali mezinárodní pověst a měli úspěch i v Hollywoodu.

K jeho nejlepším filmům patří western Sedm statečných (1960), kde ztělesnil mladíčka Chico. Spolu s ním se v tomto snímku objevili Yul Brynner, Charles Bronson a Steve McQueen.

Ze sedmi už žijí jen dva
Jménodatum narození/úmrtírole
Horst Buchholz4.12. 1933 - 3.3. 2003Chico
Brad Dexter9.4. 1917 - 12.12. 2002Harry Luck
James Coburn31.8. 1928 - 18.11. 2002Britt
Yul Brynner7.7. 1915 - 10.10. 1985Chris Adams
Steve McQueen24.3. 1930 - 7.11. 1980Vin
Charles Bronson3.11. 1921Bernardo O'Reilly
Robert Vaughn22.11. 1932Lee
Zdroj: imdb.com

Buchholz je známý také z filmu Zpověď hochštaplera Felixe Krulla podle předlohy Thomase Manna (1957) nebo z komedie Billyho Wildera Raz dva tři. V roce 1998 si ještě zahrál lékaře v koncentračním táboře ve snímku Roberta Benigniho Život je krásný.

Čeští diváci ho znají jako krále Jorgena z česko-slovensko- německé filmové pohádky scenáristy Miloše Macourka a režiséra Václava Vorlíčka Pták Ohnivák. "Miluji pohádky a vždycky věřím v dobro," řekl v roce 1997 před premiérou. "I když jsem před třemi lety hrál v jiné pohádce satana, pořád věřím v princezny, prince a dobrého krále," dodal tehdy herec.

Buchholz mluvil pěti jazyky a podílel se na četných zahraničních filmových produkcích. Točil filmy nejen v Hollywoodu, ale také v Británii, Španělsku, Itálii a Francii, kde poznal svou ženu, rovněž herečku Myriam Bruovou. V roce 1958 se vzali. Televizní diváci znají Horsta Buchholze i z různých rolí v seriálu Derrick.

Buchholz: Sedm statečných je klasika

Rozhovor Věry Míškové s Horstem Buchholzem ze 3. března 1997, kdy herec navštívil Prahu při příležitosti premiéry pohádky scenáristy Miloše Macourka a režiséra Václava Vorlíčka Pták Ohnivák.

Vzpomenete si dnes ještě někdy na Sedm statečných a na to, co pro vás tento film znamenal?

To víte, že vzpomenu. Ten film je dnes klasika a myslím, že není den, aby se někde na světě nehrál. Přesto ho nepovažuji za svůj film číslo jedna. Tím je spíš o rok mladší komedie Jedna, dva, tři slavného amerického režiséra Billyho Wildera, příběh dcery šéfa společnosti Coca Cola, která se na své cestě do tehdy, v roce 1961, rozděleného Berlína zamiluje do nadšeného komunisty, kterého jsem hrál já, a okamžitě se za něj provdá...

Hrál jste mnohokrát v americké i v řadě dalších kinematografií. Jaká byla práce na pohádce Pták Ohnivák?

Dobrá, příjemná. Pan Vorlíček je dobrý režisér a pracoval jsem s příjemnými kolegy z Německa, České republiky i Slovenska. A točili jsme v okolí Spišského hradu, v kouzelné krajině. Bylo to všechno ve velké pohodě a klidu, a když k tomu přičtu, že mám pohádky nesmírně rád, budu na tuhle práci určitě rád vzpomínat.

Jakou práci máte nyní před sebou?

Mám pořád co dělat - divadlo, film, televizi. Pořád se to vlastně opakuje. Hodně práce má i moje žena Miriam Bruhová, která je bývalá herečka a dnes má ve Francii nejlepší hereckou agenturu. Žiju v Berlíně, v Paříži, v Los Angeles a mou starostí je dnes popravdě řečeno hlavně ve zdraví přežít. Ale řeknu vám o jednom projektu, na který se těším. V červenci bych měl ve Francii natáčet film, v němž budu hrát společně se svým synem Christopherem - a budeme hrát otce a syna.

Máte některé z míst, kde žijete, nejraději?

Berlín. Dnes se hodně proměňuje, přestavuje. Bude to trvat osm, možná deset let, ale pak to bude super město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám