Hlavní obsah

Zemřel baskytarista Donald Dunn, hrál s Reddingem, Claptonem i Dylanem

Novinky, Stanislav Dvořák

V Tokiu zemřel v neděli Donald Dunn, baskytarista legendární sestavy Booker T and the MGs, která byla při vzniku desítek největších hitů amerického rhytm and blues a doprovázela nespočet slavných zpěváků.

Foto: Profimedia.cz

Donald Dunn

Článek

Booker T and the MGs byla domácí skupina labelu Stax, která doprovázela různé zpěváky a díky tomu určovala zvuk slavného "jižanského soulu" v 60. a 70. letech minulého století. Později po úpadku labelu Dunn hrál s dalšími známými americkými rockovými a bluesovými umělci.

Jeho basu můžete slyšet například u Otise Reddinga (Respect), The Blues Brothers, Muddy Waterse, Freddie Kinga, Alberta Kinga, Neila Younga, Jerry Lee Lewise, Erika Claptona, Toma Pettyho, Creedence Clearwater Revival, Wilsona Picketta, Roda Stewarta, Boba Dylana a dalších.

Donald Dunn žil jen muzikou a hrál do posledního okamžiku, ještě v sobotu absolvoval  v Japonsku dva koncerty. Jeho celoživotní kolega z Booker T and the MGs, kytarista Steve Cropper, byl na turné s ním a sdělil, že baskytarista zemřel ve spánku.

Foto: Profimedia.cz

Booker T and the MGs (Dunn vlevo)

"Dnes jsem ztratil nejlepšího přítele a svět ztratil nejlepšího chlapa a nejlepšího basáka všech dob," napsal na Facebooku.

Donald Dunn se narodil v Memphisu 24. listopadu 1941 a na basu začal hrát v šestnácti. "Zkoušel jsem kytaru, ale měla dvě struny navíc," vzpomínal na svých internetových stránkách. "Bylo to moc složité a navíc jsem vyrostl se Stevem Cropperem, bylo tam tolik dobrých kytaristů a další nebyl potřeba. Potřebovali basu."

The MGs pojil vřelý vztah s Beatles. Nahráli spoustu jejich písní ve stylu soul & funky včetně kompletní desky Abbey Road. V šedesátých letech jeli s americkými soulovými zpěváky turné po Anglii a britská hudební elita je milovala, chodili na ně Rolling Stones, Beatles, John Mayall, Roger Daltrey a další.

Se skupinou Booker T and the MGs vstoupil Dunn i do rockové síně slávy v roce 1992. V roce 2007 pak dostal nejvyšší možné osobní ocenění, Grammy za celoživotní přínos.

Reklama

Výběr článků

Načítám