Hlavní obsah

Zemřel Art Rupe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek zemřel ve svém domě v Santa Barbaře významný americký producent Art Rupe. Bylo mu 104 let. Díky svému vydavatelství Specialty Records změnil dějiny populární hudby.

Little Richard - Long Tall SallyVideo: OldNick

 
Článek

Rupe se narodil roku 1917 v chudé židovské rodině v Pittsburghu. Jeho vlastní jméno bylo Arthur Goldberg.

Jako dítě navštěvoval místní kostel a zamiloval si gospel. Po 2. světové válce založil label Specialty Records, kde pracoval s gospelovými umělci nebo s Percym Mayfieldem a Jimmym Ligginsem.

Vydával gospelové kapely The Soul Stirrers, The Swan Silvertones, The Pilgrim Travelers a další, ale největším hitem se staly desky, jež nahrál v padesátých letech s mladým výstředním černošským zpěvákem Richardem Waynem Pennimanem, který si říkal Little Richard a stal se legendou rokenrolu.

Hity jako Tutti Frutti, Long Tall Sally nebo Good Golly Miss Molly rockové kapely dodnes napodobují.

Foto: Profimedia.cz

Little Richard

Little Richard podepsal smlouvu se Specialty Records v roce 1955 a udělal velmi špatný obchod. Vzdal se veškerých práv na písně za drobné částky.

Třeba jeden z nejslavnějších rokenrolů všech dob, Tutti Frutti, prodal za padesát dolarů. V roce 1959 se pohádali a Little Richard producenta žaloval.

Nirvana, Soundgarden a Pearl Jam dohromady. Členové slavných kapel založili 3rd Secret

Kultura

Se Samem Cookem, který bývá považován za prvního soulového zpěváka, natočil Rupe písně You Send Me a Summertime, ale rozhodl se je nevydat, protože v Americe se tehdy zvedal odpor proti sekularizaci gospelové hudby. Později se z nich staly hity.

Rupe krátce nahrával také s Rayem Charlesem, Royem Montrellem nebo Roddym Jacksonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám