Hlavní obsah

Zemřel americký jazzový pianista Dave Brubeck

Den před svými 92. narozeninami zemřel ve středu jeden z nejznámějších jazzových hudebníků, americký pianista a skladatel Dave Brubeck. Jeho manažer Russell Gloyd uvedl, že Brubeck zemřel v nemocnici v Norwalku na selhání srdce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dave Brubeck na záběrech z roku 2001Video: Reuters

 
Článek

Brubeck patřil mezi poslední žijící legendy zlaté éry jazzu 50. let minulého století. Aktivní však byl do nedávných let. Byl populárním jazzmanem, kterého znají i posluchači, kteří jazzu neholdují.

Skladby Brubeckova kvarteta se vyznačovaly netradičními rytmy, což platí i o jejich nejznámějším kusu Take Five, který zkomponoval altsaxofonista Paul Desmond. Skladba pochází z alba Time Out, které se stalo první jazzovou deskou, jíž se prodalo více než milión kusů.

Foto: Paul Mello, ČTK/AP

Dave Brubeck na archivním snímku

Jazzovými standardy se staly i skladby samotného Brubecka. Mezi ně patří například In Your Own Sweet Way, kterou už v 50. letech dvakrát nahrál i trumpetista Miles Davis. Dalšími známými kompozicemi jsou Blue Rondo à la Turk, Unsquare Dance či Koto Song. V roce 1954 se Brubeckova tvář dostala na obálku časopisu Time, což dokázal jako první představitel moderního jazzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám