Hlavní obsah

Zemřel Allen Lanier ze skupiny Blue Öyster Cult

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký kytarista a klávesista Allen Lanier zemřel ve středu v 67 letech na chronickou plicní nemoc. Byl znám hlavně jako zakladatel skupiny Blue Öyster Cult a spolupracoval s Patti Smith.

Foto: Profimedia.cz

Allen Lanier

Článek

Lanier byl těžký kuřák a jeho zdravotní stav se dlouhodobě horšil. ”Nebylo to velké překvapení,“ konstatoval kytarista Blue Öyster Cult Donald „Buck Dharma” Roeser.

S Roeserem, bubeníkem Albertem Bouchardem, zpěvákem Lesem Braunsteinem a baskytaristou Andrewem Wintersem začínal ve skupině Soft White Underbelly v roce 1967. Skupina se brzy rozpadla a Lanier s Erikem Bloomem založili Blue Öyster Cult, což byl pojem hlavně v sedmdesátých letech. K jejich známým písním se řadí třeba Cities on Flames with Rock and Roll, Career of Evil a (Don't Fear) the Reaper.

Roeser Laniera popsal jako nadšeného plodného autora, který měl stále plný zápisník nápadů, ale byl spíše tichý a jeho písničky tak často v kapele nedostaly mnoho prostoru.

Vztah s Patti

Kromě Blue Öyster Cult se podílel mimo jiné na písničkách Patti Smith. Byli totiž milenci. Lanier s ní natočil skladby Elegie, Radio Ethiopia nebo Easter.

Ve svých memoárech nazvaných Just Kids (Prostě děti) Patti popsala svého partnera jako příjemného tichého muže. Jejich vztah podle ní nepřežil neustálé koncertování a cestování.

„Zničilo to náš vztah, ale ne úctu, kterou k němu mám, ani vděčnost za všechno dobré, co udělal,“ napsala.

Lanier hrál také na desce skupiny Clash Give 'Em Enough Rope, natočil piano v písni Julie's Been Working for the Drug Squad, ale to se nikde neuvádělo. Spolupracoval i s Iggym Popem. S Blue Öyster Cult hrál oficiálně až do roku 2006, kdy se rozhodl odejít na odpočinek, příležitostně se ale na pódiu objevoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám