Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: V Ostravě je dělník smrtelný a práce živá

Právo, Andrea Zunová

Galerie výtvarného umění v Ostravě skrývá za zavřenými dveřmi obsáhlou výstavu Dělník je smrtelný, práce je živá. Deník Právo ji v rámci svého seriálu pro své čtenáře poodkrývá a zároveň informuje, že lidé ji mohou na stránkách galerie zhlédnout on-line.

Foto: Roman Polášek

Pohled do výstavních prostor Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Článek

Výstava chce podle své kurátorky Renaty Skřebské představit téma práce ve výtvarném umění. „Volně navazuje na výstavní projekt Černá země? Mýtus a realita, který zhodnotil výtvarnou a uměleckou scénu Ostravy a širšího regionu a představil ji v dosud neznámých souvislostech. Současná výstava si klade za cíl obdobným způsobem představit tematiku práce ve výtvarném umění,“ uvedla.

Galerie chce podle Skřebské představit slavnou dobu světa práce přes její degradaci, nezájem a postupný návrat na výtvarnou scénu.

„Nebude se jednat o její nostalgické představení, ale o rehabilitaci tématu, jeho kritické zhodnocení a představení laické i odborné veřejnosti, jako tématu, které se nějakým způsobem týká každého lidského jedince,“ sdělila.

Výstava se skládá z osmi sekcí, které jsou nazvané například Profese - maskulinum práce - archetyp - mytický hrdina - hrdina práce, nebo V potu tváře - půda - rozsévač - sekáč - družstevník, ale také třeba Ženský úděl - domácnost - zemědělství - továrna - kancelář.

Vystaveno je více než 150 děl od více než stovky výtvarných umělců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám