Hlavní obsah

Ze sloupků baskytaristky Plastic People vzniká divadelní hra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osobitý ženský pohled na českou současnost přinese inscenace Turnový háj, kterou dokončuje brněnské divadlo Husa na provázku. Jako neobvyklá předloha posloužily časopisecké sloupky Evy Turnové, bývalé dlouholeté baskytaristky The Plastic People of the Universe a dalších kapel. Premiéra inscenace Turnový háj bude v pátek.

Foto: provázek.cz

Růžena Dvořáková účinkuje v Turnovém háji.

Článek

Sloupky Turnové již vyšly v šesti knižních výborech. „Zaujaly mě především vtipem, lehkostí, ironií, se kterou autorka nahlíží na současný svět. Dělá si legraci z toho, že jsme společnost lidí neustále kontrolujících mobily, dělá si legraci ze současné politické scény i ze sebe samotné,” řekla novinářům režisérka hry Gabriela Ženatá.

Na základě scénáře Sabiny Machačové vzniklo pásmo, které volně spojuje motivy a témata jednotlivých sloupků. Inscenace se točí kolem postavy Evy Turnové v podání Růženy Dvořákové, která ironicky glosuje společenské dění i vlastní život.

„Je aktuální, popisuje věci, které známe, ženskýma očima,” řekl dramaturg Miroslav Oščatka. Zdůraznil nadhled Turnové a v inscenaci se zhmotňují také představy autorky. Spolu s Dvořákovou na sklepní scéně vystoupí čtyři herci. Ondřej Jiráček ztvární dalšího člena Plastiků Vratislava Brabence. Milan Holenda, Dominik Teleky a Jaroslav Tomáš si rozdělí veškeré další úlohy a taky utvoří kapelu. Několik písní na základě sloupků Turnové složil Martin Evžen Kyšperský z brněnské alternativní skupiny Květy.

Turnová, narozená v roce 1966, vystudovala angličtinu a češtinu. Věnovala se mimo jiné i překládání, ale především hudbě. Hrála třeba ve skupinách Odvážná srdce, DG 307 a Šílenství, má vlastní projekt Eturnity. S Plastic People of the Universe koncertovala a nahrávala asi 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám