Hlavní obsah

Zdeněk Troška natočí komedii podle Švandrlíkovy knihy

Právo, míš

Kniha Doktor od jezera hrochů, jejímž autorem je Miloslav Švandrlík, bude předlohou režiséru Zdeňku Troškovi. V plánu je čistá, slunečná a laskavá komedie plná slovního humoru charakteristického pro Švandrlíka.

Článek

Rozdíly mezi knihou a filmem jsou v přenesení děje z období socialismu do současnosti a úpravou pro potřeby dnešního diváka. Podle mluvčí projektu Dany Volákové byl Miloslav Švandrlík informací, že by jeho román zfilmoval právě Zdeněk Troška, doslova nadšen.

O peripetiích lékaře v Africe

Doktor od jezera hrochů vypráví příběh pracovitého, ale nesmělého mladého lékaře Čeňka Dobeška, kterému dělají ze života peklo jeho chamtivá žena a nesnesitelná autoritativní tchyně.

Obě po něm chtějí, aby dělal kariéru a vydělal co nejvíc peněz, a proto mu s pomocí protřelého doktora Pištěláka obstarají zdánlivě lukrativní místo lékařského dozoru v Africe.

Zapomenou ale, že Dobešek je smolař a pesimista. Bázlivý český doktor se v neznámých končinách zaplete do nečekaných a díky svérázným řešením i komických dobrodružství.

Nyní Troška vybírá herecké obsazení, točit by měl i v Africe příští rok, premiéru v českých kinech plánují producenti na jaro 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Páral i Švandrlík jsou pětasedmdesátníci

Páteční jubilanti Vladimír Páral i Miloslav Švandrlík patří ke spisovatelům, kteří dokázali hodně říci o české nátuře. Narodili se 10. srpna 1932 v Praze,...

Výběr článků

Načítám