Hlavní obsah

Zastavte piráty! Brian May, Elton John i Robert Plant píšou premiérovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina významných hudebních osobností napsala britskému premiérovi Davidu Cameronovi neobvyklý dopis, v němž žádají přijetí protipirátského zákona. Poskytovatelé internetu i vyhledávače by se pak museli věnovat boji proti pirátství, což se jim moc dělat nechce.

Foto: Profimedia.cz

Brian May

Článek

Dopis podepsali Brian May ze skupiny Queen, Elton John, Simon Cowell, Roger Daltrey, Andrew Lloyd-Webber, Robert Plant, Roger Taylor či Pete Townshend.

„Britský podíl na světovém hudebním trhu je větší než kdy jindy a britští umělci v čele s Adele se prosazují v celosvětovém měřítku. Británie má jako země s pokročilými digitálními technologiemi a jazykem, kterým se mluví všude na světě, dobrou pozici ke zvýšení exportu v digitální éře. V kreativním sektoru jde přitom o talent a inovaci, ne náklady na práci nebo suroviny,“ píšou umělci.

Foto: Profimedia.cz

Sir Elton John a David Furnish na londýnské premiéře animované dobrodružné komedie Gnomeo a Julie

„Ale tento potenciál můžeme naplnit jen v tom případě, že budeme mít silný právní rámec, a tak britští tvůrci budou moci očekávat slušný zisk za své značné investice při tvorbě. Ilegální aktivity na internetu musí být potlačeny,“ varují.

Nejjednodušší cestou je podle skupiny umělců přijetí nového zákona a zajištění spolupráce s poskytovateli internetu a vyhledávači.

Německo: Rapidshare musí aktivně mazat soubory 

Rušno je v těchto dnech také v Německu, kde nejvyšší soud rozhodnul, že jeden z nejvýznamnějších serverů Rapidshare bude zodpovědný za soubory, které na něj někdo pověsí. Pokud se o porušení autorských práv Rapidshare dozví, musí prý ihned provést opatření k nápravě. Rozsudek padl v návaznosti na žalobu firmy Atari.

U nižší instance Rapidshare v minulosti úspěšně argumentoval tím, že nemůže kontrolovat každý jednotlivý soubor na svých serverech. Jenže tentokrát to nevyšlo. Soud nařídil, že když o tom firma jednou ví, musí zakročit v „rozumných mezích“, aby zabránila dalšímu nahrávání stejného díla na servery. Dokonce má podle rozsudku aktivně procházet své archivy a vyhledávat kopie počítačových her.

Otázkou zatím zůstává, co jsou „rozumné meze“. O tom se právníci budou hádat u soudu nižší instance, kam se případ nyní vrací.

Reklama

Výběr článků

Načítám