Hlavní obsah

Zákulisí Kudykamu Horáčka a Hapky odvysílá Česká televize

Právo, Radmila Hrdinová

Od soboty 12. září bude Česká televize vysílat šest sedmnáctiminutových dokumentů Jana Mudry o vzniku „lyrikálu“ Kudykam, který bude mít 21. října premiéru v režii Dodo Gombára na scéně Státní opery Praha.

Článek

Dva tisíce veršů Michala Horáčka s hudbou Petra Hapky těží z jejich společné tvorby šansonů, jejichž volným zřetězením a dopsáním vznikl příběh životního putování Martina z Penziónu Svět a jeho průvodce Kudykama.

Nebývá zvykem představovat dílo před divadelní premiérou, režisér a kameraman Jan Mudra toto pravidlo porušil. Natočil téměř sto hodin pohledu do zákulisí příprav inscenace.

Každý díl je podřízen pohledu jednoho ze šesti hlavních tvůrců. Před diváky tak předstoupí autor libreta, textů písní a producent Michal Horáček, skladatel Petr Hapka, autor instrumentace a hudebního nastudování Ondřej Brzobohatý, režisér Dodo Gombár, choreograf Pavel Strouhal a scénografka a kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší.

Na záznamu je proces tvoření

„Chtěli jsme ukázat nikoli hotový výtvor, ale proces tvoření. Se všemi jeho zmatky, otázkami, omyly, se vší jeho vzrušující nejistotou. Je to riskantní, protože každý z nás se tu obnažuje jako člověk tápající a chybující… a to se obvykle neukazuje. Kdyby dokument nevznikl, navždy by zmizelo něco nejen křehkého, ale i zvláštním způsobem cenného,“ řekl o Mudrově televizním seriálu Michal Horáček.

První díl uvede ČT v sobotu v 17.55 hodin, další pak následující soboty kolem 18. hodiny, vždy na programu ČT2.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám