Hlavní obsah

Začíná přehlídka filmů k Českým lvům

Právo, míš

Na portálu DAFilms.cz dnes začíná přehlídka vybraných filmů nominovaných na 28. ročník výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev, které budou uděleny v sobotu 6. března v Pražském Rudolfinu v přímém přenosu České televize. Letos je přehlídka obohacená o živé streamy s režiséry nominovaných filmů.

Trailer Krajina ve stínuVideo: Bontonfilm

 
Článek

Až do 14. března mohou diváci sledovat online osm hraných, šest dokumentárních a šest krátkých filmů. Nově budou k přehrání zdarma dostupné i televizní filmy, minisérie a vybrané epizody televizních sérií.

I přes četná omezení, s nimiž se filmaři museli loni vypořádat, vybírali akademici z úctyhodných 87 titulů. „Jsme rádi, že díky spolupráci s DAFilms můžeme filmovým fanouškům nabídnout ucelenou kolekci filmů nominovaných v letošním roce na Českého lva a nabídnout i snímky, které nejsou online běžně přístupné,“ řekla k tomu výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

Mezi největší favority patří historické drama Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy, které získalo celkem 15 nominací. Šance na vítězství má i životopisný snímek Havel, který získal 14 nominací, stejně jako Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové.

Poprvé budou během 28. ročníku Českého lva v samostatné kategorii oceněny animované a krátké filmy, jimž vévodí především tvorba mladých tvůrců.

V kategorii nejlepší dokumentární film se na přehlídce představí například snímek V síti režisérské dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová, jejichž film se stal divácky nejúspěšnějším dokumentem v historii. Radovan Síbrt natočil dokument Postiženi muzikou, který sleduje kapelu The Tap Tap složenou z hendikepovaných muzikantů. Nechybí ani portrétní dokumentární filmy Můj otec Antonín Kratochvíl o světoznámém fotografovi, Alchymická pec o fascinujících tvůrčích procesech Jana Švankmajera nebo historický portrét Rudolfa Slánského ve snímku Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský.

Každý všední den od 22. února do 5. března od 20:30 se mohou i diváci zapojit do diskuse s tvůrci, které budou moderovat Petr Vizina a Táňa Zabloudilová. Rozhovory budou zdarma dostupné na facebookových stránkách DAFilms a Českého lva nebo na webu dafilms.cz, kde zájemci najdou i seznam filmů, uvedených na přehlídce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám