Hlavní obsah

Začíná jubilejní festival Jazz Bridge

Právo, Vladimír Říha

Koncertem na nádvoří pražské Novoměstské radnice začíná v pátek v 19.30 hodin desátý ročník festivalu Jazz Bridge from Prague to EU, který organizuje známý jazzový hornista a dirigent Rudi Mazač.

Foto: ČTK

Jazzový hornista a dirigent Rudi Mazač.

Článek

V Německu žijící hudebník se často vrací do Česka a podařilo se mu vytvořit od roku 2004 skutečný jazzový most mezi oběma zeměmi Českem a Německem, hlavně Bavorskem a Saskem.

Jubilejní ročník opět představí Mazačovu specialitu – big band Kentonmania, složený z 30 hráčů, kde pokaždé hraje prim osmičlenná hornová sekce podle vzoru amerického aranžéra a skladatele Stana Kentona, jenž ji ve svém orchestru poprvé použil. „Během koncertu zahrajeme swingovou klasiku, ale i Boba Marleye, či dokonce zjazzované oba Richardy Strausse i Wagnera,“ řekl Právu Mazač.

„Hosty večera budou dva Američané, nově zpěvák Mel Canady a trumpetista a hráč na didgeridoo Omar Kabir, který si minule svým širokým repertoárem nástrojů získal české publikum,“ doplňuje Mazač.

Předkapelou big bandu bude čtveřice latinskoamerických hráčů Aventura Cubana. Festival není omezen pouze na Prahu. Další koncerty následují v Karlových Varech a v Německu v Passau, Dachau, Stegenu a 31. 7. v Drážďanech, kde jazzový most z Prahy do EU ukončí jubilejní ročník.

Reklama

Výběr článků

Načítám