Hlavní obsah

Začíná Ji.hlava: Assange, Babiš i terorismus

Právo, zbn

Během šesti dnů se na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava představí hned několik výrazných hostů.

Foto: ČTK

Julian Assange.

Článek

Účast na Inspiračním fóru potvrdil Julian Assange. Jeho projekt WikiLeaks za svou devítiletou existenci vypustil do světa kromě jiného řadu utajovaných amerických armádních dokumentů. Assange se momentálně před úřady ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně a s jihlavskými diváky bude mluvit přes internet.

Dalšími osobnostmi, které se Inspiračního fóra zúčastní, budou Máša Aljochinová, členka v Rusku pronásledované punkové skupiny Pussy Riot, a syrský trenér Osama Abdul Mohsen, kterého proslavilo video z maďarsko-srbské hranice, kde jako uprchlík utíkal před policií se synem v náručí, načež mu nohy podrazila maďarská kameramanka.

„Letos poprvé jsme zaznamenali vyhrocenější reakce na některé hosty, což především vypovídá o atmosféře v české společnosti. I v tom je jihlavský festival cenný, i takovýmto způsobem reflektuje svět, v němž žijeme,“ říká jeho ředitel Marek Hovorka.

Zahajovacím filmem bude v Jihlavě už v úterý večer snímek Gilada Barama Koudelka fotografuje Svatou zemi. Jde o portrét slavného českého fotografa, který proslul zejména dokumentováním událostí srpna 1968. Josef Koudelka bude na promítání osobně přítomen. V rámci zahájení rovněž převezme Cenu za přínos světové kinematografii arménský režisér Artavazd Pelešjan.

Očekávanou premiérou bude i čtvrteční projekce dokumentu Víta Klusáka Matrix AB o Andreji Babišovi – i ten by se na akci mohl podle Hovorky objevit.

Ve festivalovém programu je více než 250 dokumentárních filmů. Tematicky výrazná je například sekce věnovaná terorismu. „Začali jsme ji připravovat po lednových událostech v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo a záměrně jsme ji orientovali na evropský terorismus. Bylo až zarážející, s jakou lehkostí právě evropská média při analýzách těchto teroristických útoků zapomínala na vlastní evropskou minulost,“ doplňuje Hovorka.

Festivalová akreditace vyjde na 700 korun, platí do sedmi kinosálů a po městě garantuje jízdu místní hromadnou dopravou zdarma. Ji.hlava končí v neděli 1. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám