Hlavní obsah

Začíná jedenáctý ročník festivalu Letní slavnosti staré hudby

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem souboru Collegium Marianum se ve čtvrtek v Rudolfinu opět v Praze rozezní tóny festivalu staré hudby. Jedenáctý ročník Letních slavností staré hudby nabídne během devíti večerů až do 8. srpna na atraktivních i netradičních místech setkání ponejvíce s hudbou 16. a 17. století, hranou soubory či sólisty specializujícími se na autentické podání i nástroje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Novorenesanční budova Rudolfina.

Článek

„Hned zahajovací koncert s názvem Boemo furioso bude objevem takřka neznámého autora českého baroka Františka Jiránka, komponujícího ve stylu italského Vivaldiho,“ říká ředitelka festivalu Markéta Semerádová. Mezi sólisty bude také italský specialista na barokní fagot Sergio Azzolini, místo původně avizovaného houslisty Dmitrije Sinkovského přijede Ruska Marina Kataržnovová.

Strhující barokní taneční kreace

Další koncerty představí maďarského klavichordistu Spányiho, španělský soubor Accademia del Piacere, nizozemské madrigalisty, italské árie 17. století, hudbu na dvoře Bedřicha II. Velikého. Festival opět zakončí divadelní představení – tentokrát to bude 8. 8. v divadle Hybernia baletní inscenace Putování Evropou v podání francouzského souboru La Compagnie L’Eventail s doprovodem našeho Collegia 1704.

„Uvidíme strhující barokní taneční kreace jako průvodce Francií, Anglií, Itálii a Německem na sklonku 18. století,“ říká dramaturgyně Jana Semerádová, která je zároveň uměleckou vedoucí Collegia Mariana.

Ta zdůrazňuje, že tématem letošního ročníku bude nástrojová i hlasová virtuozita. Festival opět použije „piknikového“ kouzla, kdy návštěvníci koncertů ve Hvězdě či zámku Troja mohou spojit hudební dojmy s pobytem v zeleni.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní slavnosti staré hudby

Mezinárodní hudební festival v Praze bude probíhat pod náborem hudebníků vážné hudby z celého světa. Festival je ve znamení starých historických slohů v Praze...

Výběr článků

Načítám