Hlavní obsah

Začíná Festival spisovatelů s Orhanem Pamukem

Vystoupením spisovatele a scénáristy Vladimíra Körnera začíná ve středu v Městské knihovně 23. ročník Festivalu spisovatelů Praha. Večer na Nové scéně v rámci zahajovacího galavečera vystoupí hlavní host letošního festivalu, turecký spisovatel a nositel Nobelovy ceny Orhan Pamuk.

Foto: Archiv, Právo

Orhan Pamuk je prvním tureckým laureátem Nobelovy ceny za literaturu.

Článek

Festival trvá kvůli snížené podpoře z veřejných zdrojů letos jen tři dny. Jeho mottem je Zrození národů. O fenoménu vzniku národů bude večer diskutovat například slavný alžírský prozaik Mohammed Moulessehoul, píšící pod pseudonymem Yasmina Khadra, jehož díla byla přeložena ve 43 zemích.

Českému čtenáři je znám díky překladům románů Černá vdova a Kábulské vlaštovky. Jeho umělecké jméno tvoří dvě ženská jména a autor je začal používat ještě jako důstojník alžírské armády ve snaze obejít cenzuru. Po čase z armády odešel a usadil se v Mexiku. Děj jeho románů se odehrává v Alžírsku a nepokrytě hovoří o politickém, sexuálním a zločinném násilí v této zemi.

Snahou pořadatelů festivalu je umožnit těsný kontakt spisovatelů a publika prostřednictvím scénických diskusí, autorských čtení a autogramiád. Cílem je ukázat mladé generaci, že existence národů není samozřejmá, a udělat první krůček na cestě k porozumění tomu, co se ve světě skutečně děje, připomíná prezident festivalu Michael March.

Reklama

Výběr článků

Načítám