Hlavní obsah

Začíná festival Pražské jaro, letos nabízí pestrý program

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 12. května začne 64. ročník Pražského jara. Festival zahájí skladba Má vlast Bedřicha Smetany. Dramaturg Antonín Matzner prozradil, že programová skladba bude mít letos skutečně široký záběr. Během festivalu si diváci poslechnou klasiku, jazz i Pána prstenů.

Foto: Jan Hrouda, Právo

Dlouholetý dramaturg festivalu Antonín Matzner doporučuje z nevyprodaných koncertů kupříkladu Martinu Jankovou.

Článek

Letošní ročník začal dramaticky již před zahájením. Jak jste reagovali na onemocnění dirigenta Mé vlasti Neeme Järviho?

V prvním kole jsme oslovili věhlasné dirigenty, o nichž jsme věděli, že Mou vlast jako celek v minulosti uvedli, včetně Johna Eliota Gardinera nebo Jamese Levina, který se nám před lety svěřil, že by ji chtěl v budoucnu řídit právě na Pražském jaru. Bohužel ani tentokrát jsme se nevešli do jeho nabitého kalendáře. Antoniho Wita nám nakonec nabídla londýnská agentura Van Walsum, která s ním mimochodem uzavřela smlouvu o výhradním zastoupení tři dny předtím.

Festival reaguje na některá výročí. Která byste vyzdvihl?

Nám je dnes přirozeně nejbližší Martinů, ale nepřehlédnutelná je i trojice Händel, Haydn a Mendelssohn. Sestavovat programy jen podle jubilejních kritérií je ošidné, ale na druhé straně je záslužné, že díky 150. výročí narození si například připomeneme tak zřídka uváděného autora, jakým byl Josef Bohuslav Foerster.

Vedle hvězd typu pěvce Flóreze či houslistky Mutterové se v programu objeví další velké osobnosti. Na které se máme nejvíce těšit?

Do hvězdné kategorie světové pěvecké extraligy patří i Bernarda Fink, Susan Graham, Martina Janková, Dagmar Pecková či Thomas Hampson. Z ostatních třeba letos osmdesátiletá dirigentská legenda Christoph von Dohnányi, houslisté Shlomo Mintz, Leonidas Kavakos, Frank Peter Zimmermann, violoncellista Steven Isserlis nebo pianisté Nikolaj Luganskij a pochopitelně náš Ivan Moravec.

Troufám si předpovědět, že jednou bude mezi takové „stars“ patřit i basbarytonista Adam Plachetka, kterému bylo před pár dny teprve čtyřiadvacet a letos ho uslyšíme ve festivalovém představení Händelova Rinalda a v závěrečném koncertu v Dvořákově Te deum.

Zamíří i letos festival do vod filmu, jazzové a soudobé hudby, jak je jeho dobrou tradicí?

U příležitosti 100. výročí otevření biografu Lucerna uvidíme a uslyšíme klasické dílo českého filmu němé éry Erotikon s nově zkomponovanou hudbou Jana Klusáka. Početní fanoušci hobitů beznadějně vyprodali velký sál Kongresového paláce, kde bude i s obrazovým doprovodem provedena Symfonie Pán prstenů.

Na předchozí jazzové návštěvy Hancocka a Wayne Shortera naváže hvězdné kvinteto Dave Hollanda. Sám jsem zvědavý na vizitku domácího skladatelského mládí sdruženého v tvůrčí skupině Konvergence a jak obstojí jejich novinky vedle klasiků nové hudby George Crumba a Kaiji Saariaho.

Loni i letos festival musel reagovat na spor uvnitř ČF ohledně přenosů. Myslíte, že s novým ministrem a vedením ČF dojde k nějaké změně?

Ač by si česká hudební veřejnost od svého „prvního“ orchestru změnu jeho nešťastného postoje zasloužila, obávám se, že toto nedorozumění bude ještě nějaký čas pokračovat. Ministr Riedlbauch má teď ovšem přinejmenším příležitost projevit větší odvahu než jeho nekompetentní předchůdce a napravit to, co mu předtím jako ředitel vyčítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Brněnský sbor uvedl Franzovu operu

V rámci oslav 30. výročí založení sboru Ars Brunesis Chorus se v sobotu v brněnské Redutě konala světová premiéra opery Vladimíra Franze Údolí suchých kostí,...

Výběr článků

Načítám