Hlavní obsah

Začíná 37. ročník Famufestu, potrvá do neděle

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském paláci U Stýblů začne ve středu večer 37. ročník multimediálního festivalu studentských filmů Famufest. Pětidenní přehlídka láká nejen na projekce, ale také na výstavu, scénické čtení, koncerty nebo debaty s českými i zahraničními tvůrci.

Foto: Famufest

Ze soutěžního filmu Zazpívej.

Článek

Celkem 64 filmů nabídne průřez současnou audiovizuální tvorbou napříč žánry. Uvede filmy, které již získaly ohlas na českých i zahraničních festivalech, tematické bloky pro děti a mládež a pro seniory. Každý festivalový den se na festivalovém webu objeví tři bloky, které budou k dispozici 72 hodin. Streamovány budou také debaty, koncerty či zahajovací a závěrečný ceremoniál.

V soutěži představí například Tereza Halamová svůj bakalářský film Zazpívej, citlivý pohled na dospívající dívku, která ještě nerozumí svému tělu, ale touhu po lásce pociťuje velmi silně.

Bára Anna Stejskalová animovala v absolventském film Jsme si o smrt blíž špinavou skládku, zbloudilá zvířata a osamělého parazita, žijícího v psí v mršině a natočila příběh o samotě, hledání přátelství i o tom, že láska se někdy může objevit tam, kde bychom ji nejméně čekali.

Leila Basma se v dokumentu Adam Basma Project vydává po stopách své rodiny, aby zjistila více o svém slavném strýci, který náhle zmizel z rodného Libanonu i z jejího života.

Mikoláš Arsenjev představí autorskou reportáž Holoseč na téma kácení lesů a vytváření holin kvůli masivnímu šíření kůrovce a klade v ní naléhavě otázku, zda opravdu „pečujeme o les“. Nikola Klinger říká o svém filmu Paní Šťastná, že je o Luhačovicích, lásce, víře a smrti.

„Příběh z doby, kdy dopis šel týden, pracovalo se i v sobotu a Polička a Luhačovice byli od sebe dál, než je dnes Praha a Paříž.“ A Tereza Chudáčková a Klára Ondračková budou soutěžit s klauzurou druhého ročníku Krásně sviť, krásně hleď, experimentálním snímkem, který vtáhne diváky do dynamicky se proměňující džungle abstraktních tvarů a forem.

Tyto a další soutěžní filmy bude hodnotit porota, v níž zasednou například režisér Olmo Omerzu, vedoucí českého filmového centra Markéta Šantrochová nebo hudebník Kato. Své ceny oznámí v sobotu 1. května, vítězné snímky budou promítnuty 2. května od 20 hodin v Autokině Strahov v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám