Hlavní obsah

Začala Smetanova Litomyšl

Právo, Vladimír Říha

Jako při zahájení Pražského jara si připadali návštěvníci čtvrtečního zahajovacího koncertu 55. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl.

Foto: ČTK - Jan Halady

Litomyšlský zámek, dějiště Smetanovy Litomyšle

Článek

Na druhém nádvoří zámku zazněl Smetanův cyklus Má vlast v provedení České filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. V pátek se koncert opakuje. Na akci přijede i opera Národního divadla v Praze s novou inscenací Dvou vdov, klavírista Jan Novotný přednese výběr ze Smetanových skladeb a Dětská opera nabídne (Vy)prodanou nevěstu, jednu z raných verzí proslulé opery.

„Festival potrvá do 30. června a je proti loňsku kratší, je méně zahraničních hvězd, neboť i zde se musí šetřit,“ konstatuje ředitel festivalu Jan Pikna.

První víkend bude uvedena v Litomyšli i Verdiho opera Otello, zahraje ve Smetanově domu Camerata Chicago, v neděli s Filharmonií Brno a sólisty zazní Orffova Carmina burana, své si užijí i příznivci jazzu pondělním a úterním koncertem Vojty Dyka s B Side Bandem.

Festival otevře i první zrenovované prostory na návrší litomyšlského zámku. Součástí 9. ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle bude výstava Václava Boštíka v restaurované Zámecké jízdárně s vernisáží 14. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám