Hlavní obsah

Začal Sázavafest. Slza se podepisovala fanouškům dvě hodiny

Právo, Jaroslav Špulák

V areálu zámku ve Světlé nad Sázavou začal ve čtvrtek odpoledne šestnáctý ročník multikulturního Sázavafestu. Přestože se ve své historii několikrát stěhoval, stále se drží u řeky Sázavy. Pořadatelé navíc opět nabídli divákům vstup na první den zdarma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slza nabídla velmi dobrý koncert.

Článek

Nabídli jim nadto slušný program a jako nádavek přidali ve spolupráci s přírodou teplé letní počasí. Využilo toho několik tisíc diváků, kteří se do areálu přišli především pobavit.

Hvězdou dne byla skupina Slza. Zpěvák Petr Lexa, kytarista Lukáš Bundil a jejich doprovodná kapela odehráli velmi dobrý koncert. Díky spoustě jiných, které v posledních měsících absolvovali, získali interpretační jistotu, Lexa má navíc originální výraz, když je jeho hlas sice takříkajíc tenký, nicméně velmi příjemný a v popu, který formace produkuje, jistý a na místě.

Slza má fanoušky zejména mezi velmi mladými diváky. Na Sázavafestu pro ně po svém vystoupení uspořádala autogramiádu, která trvala dvě hodiny. Lexa a Bundil se fanouškům podepisovali, fotografovali se s nimi, hovořili a oni si navíc mohli zakoupit trička, plakáty i cédéčka, což činili v míře nemalé. Celou událost koordinovala ochranka, takže nedošlo k žádné tlačenici a tím pádem ani újmě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miro Šmajda nabídl poprockový set.

První den Sázavafestu ale nabídl i další dobré koncerty. Svou aktuální méně rockovou hudební vizáži zabodovali Miro Šmajda a jeho kapela Terrapie. Petr Bende si na pódium pozval kromě své i skupinu Grajcar a v programu plynule vstupoval do různých hudebních stylů. Přitom opět potvrdil, jak dobrý je zpěvák, a jeho kolegové i to, že mu po instrumentální stránce vytvářejí vynikající zázemí. Příjemný byl večerní koncert skupiny Keks i energické vystoupení kapely Hand Grenade.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Koubková hrála na Muzikus Stage.

Jana Koubková v klubovém stanu koketovala s jazzem a hlavně si jako interpretka se svým hlasem i skladbami pohrávala, Jiří Schmitzer byl zase půvabný od prvního okamžiku, kdy divákům oznámil, že budou-li mít od jeho koncertu velká očekávání, budou zklamáni. V následujících minutách ale jejich očekávání naplnil. Pro milovníky art rocku zejména byl pak večerní set kapely Blue Effect. Každý tón v něm měl svou váhu, každý akord říz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Schmitzer diváky také bavil.

Na Sázavafestu se ve čtvrtek fanouškům podepisovali i Miro Šmajda nebo Vlasta Horváth, který předtím nabídl velmi sofistikované a profesionální vystoupení. Noční diskotéku připravil moderátor Leoš Mareš a aby nebylo hudby málo, areálem zněla až do časných ranních hodin.

V pátek Sázavafest pokračuje koncerty největších hvězd letošního ročníku. Podle programu by měli vystoupit M.I.N.E., což je projekt Markuse Meyna, frontmana německé kapely Camouflage, Novozélanďan Graham Candy a také Skye a Ross z britské Morcheeby. Domácí scénu budou reprezentovat Mig 21, Michal Hrůza, Krucipüsk, Voxel, Vladimir 518 a další.

Sázavafest bude probíhat i v sobotu a skončí v neděli časně ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám