Hlavní obsah

Rekonstrukce Státní opery finišuje, do otevření zbývají tři měsíce

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Budova Státní opery v Praze již tři roky prochází generální rekonstrukcí, nyní práce míří do finále. Do slavnostního znovuotevření veřejnosti, které je plánované na 5. ledna, zbývají necelé tři měsíce.

Rekonstrukce Státní operyVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme ve finále a vše vypadá, že otevřeme včas 5. ledna, tak jak jsme slíbili, samozřejmě s tím, že prvního půl roku poběží poloprovoz, během kterého budeme dolaďovat všechny technologie,“ řekl Novinkám ředitel Národního divadla Jan Burian. Připomněl, že se jedná o velice rychlou rekonstrukci, například rekonstrukce Státní opery v Berlíně trvala třikrát tak déle.

Termín předání stavby divadlu je už 15. prosince. Podle ředitele výstavby projektu Státní opery Jana Křístka žádné zpoždění nehrozí.

Státní opera dostane staronovou oponu

Kultura

Ještě v červnu, kdy se byl štáb Novinek do útrob staveniště podívat naposledy, zde bylo vybourané hlediště a obří jáma pro novou točnu. Přestože je stále v provozu jeřáb, který pomáhá s osazováním několikatunových komponentů, práce podle Křístka již finišují.

Rekonstrukce Státní opery: Vybourané hlediště i obří jáma pro novou točnuVideo: Novinky

„V hledišti už v některých částech pokládáme koberce, osazujeme tapety a koncové prvky jako svítidla, držáky na titulkovací zařízení, výmalby, některé zlacení. Pouze koncové prvky scházejí také ve foyer, salonku Angela Neumanna, v zázemí, například šaten, a podobně,“ sdělil Novinkám Křístek.

Budova se mimo jiné dočkala také nové akustiky ve sborovém sále a opatření, která zabraňují šíření hluku především z Legerovy ulice a od hlavního nádraží. Komplikace se rekonstrukci podle Křístka až na drobnosti naštěstí vyhnuly.

Závěrečná cena by se měla podle Buriana pohybovat kolem miliardy třiceti milionů.

Rekonstrukce byla zahájena 13. března 2017. Naposledy prošla opera rekonstrukcí v 60. letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Státní opera projde rozsáhlými úpravami

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian a předseda představenstva společnosti Hochtief Tomáš Bílek za účasti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL)...

Výběr článků

Načítám