Hlavní obsah

Za čtyři až šest let budeme opět kupovat nové televizory

Právo, jp

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a jeho expertní pracovní skupina, kterou vede Pavel Dvořák (bývalý šéf Českého telekomunikačního úřadu), předpokládá, že do konce června předloží vládě návrh, jak bude v Česku probíhat druhá fáze televizní digitalizace (značí se DVB-T2). Mládek to řekl na čtvrteční konferenci o druhé televizní digitalizaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pozemní vysílání přes klasickou anténu využívá zhruba šedesát procent českých domácností. Jiní mají satelit nebo kabel.

Článek

Na nový standard zemského digitálního televizního vysílání DVB-T2 by měla Česká republika přejít do čtyř let, tedy do roku 2020. Ministr ale míní, že Česká republika by měla využít co nejpozdějšího termínu, vhodné by bylo období 2020 až 2022.

Pozemní vysílání přes klasickou anténu je jedinou možností bezplatného příjmu televizního signálu, který nyní využívá zhruba šedesát procent českých domácností. Domácnosti – pokud nepřijímají televizi přes satelit nebo kabelové či internetové operátory – si budou muset opět pořídit nové televizory, nebo nový set-top-box, protože přístroje, které mají doma, nejsou pro DVB-T2 uzpůsobeny.

Rozhodli v Ženevě

Až vláda termín přechodu definitivně schválí, budou se mu muset podřídit výrobci i prodejci televizních přijímačů. Vyspělejší televizní přijímače, které již mají funkci přijímat DVB-T2, by měly být označeny logem. Na trhu již jsou, ale v omezené míře, jejich cena nyní začíná na 10 tisících korun. Na letošním vánočním trhu se ale již nabídka vyspělejších televizorů výrazně rozšíří. DVB-T2 poskytuje proti DVB-T kvalitnější příjem a umožňuje vysílání více programů na méně frekvencích.

Proč musí Česká republika opět digitalizovat? Rozhodla o tom konference WRC 2015 v Ženevě, která uvolnila pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů a zprovoznění služeb širokopásmového internetu. To by mělo podle závěrů ženevské konference v Evropské unii nastat v rozmezí let 2020 až 2022. Experti se ale domnívají, že dříve než v polovině roku 2020 k uvolnění pásma 700 MHz nedojde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám