Hlavní obsah

World Press Photo vyhrál snímek odrážející ekonomickou krizi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu World Press Photo za rok 2008 získal černobílý snímek amerického fotografa Anthonyho Suaua. Zachycuje policistu, který prochází dům dlužníků vyklizený na soudní příkaz.

Foto: Anthonyho Suau, Reuters

Vítězný snímek od Anthonyho Suaua

Článek

Policista na snímku prochází se zbraní v ruce dům v Clevelandu, jehož bývalí obyvatelé nezvládli platit hypotéku. Jeho úkolem bylo zjistit, zda se skutečně vystěhovali a zda v domě nejsou zbraně.

Fotka byla součástí reportáže uveřejněné v časopise Time a ta získala jako celek druhé místo v kategorii Daily Life.

Podle předsedkyně poroty MaryAnne Golonové je síla obrazu v jeho protikladech. "Vypadá to jako klasická fotografie z válečného konfliktu, ale přitom jde jednoduše o vystěhování v důsledku vypovězení hypotéky," říká Golonová, která se domnívá, že "válka teď vstupuje do domů, protože lidé už nemohou splácet hypotéky".  

První místo v kategorii Příroda získal Carlos F. Gutierrez z Chile. foto: ČTK/AP/Carlos F. Gutierrez

Také porotce Akinbode Akinbiyi říká, že jde o velmi dvojznačný obraz. "Musíte do něj vstoupit, abyste zjistili, co to je. Lidé po celém světě si budou říkat: tohle se stává nám všem." 

Výstava World Press Photo bude k vidění v pražském Karolinu od 18. září do 11. října.

Soutěže se účastnili fotografové 124 národností. Silně jsou tradičně zastoupeni Evropané, stoupá ale podíl asijských účastníků, nejvíce jich pochází z Indie a Číny. Porota letos rozdělila šedesáttři cen fotografům z dvacetisedmi zemí v deseti kategoriích. Česko však mezi nimi zastoupeno není.

Chiba Yasuyoshi z Japonska získal první místo v kategorii Lidé ve zprávách za fotku kmenového konfliktu v Keni.

V porotě zasedli kromě Američanky MaryAnne Golonové zástupci Nigérie, Francie, Německa, Kanady, Dánska, Švédska, Argentiny, Itálie a Jižní Koreje. Vítěz Anthony Suau si cenu slavnostně převezme 2. května v Amsterdamu. Náleží k ní finanční odměna ve výši 10 000 eur a fotoaparát Canon EOS 5D Mark II.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám