Hlavní obsah

Woody Allen žaluje Amazon: Bezdůvodně odmítají uvést můj film

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Woody Allen se rozhodl přikročit k akci v případě studia Amazon, se kterým spolupracoval mimo jiné na filmu A Rainy Day in New York. Ten ale zhruba rok leží v šuplíku a nikdo ho neviděl. Vše souvisí s kampaní MeToo, která Allena zařadila mezi „zlé“, aniž by mu ale cokoliv dokázali.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

Článek

Třiaosmdesátiletý americký klasik žádá 68 milionů dolarů, protože společnost neuvedla film a vycouvala z dohody o několika dalších filmech. Podle Allena zcela bezdůvodně. Amazon už přitom v minulosti vydal jeho filmy a také mu navrhl   udělat seriál Crisis in Six Scenes, první v jeho dlouhé kariéře.

Podle žaloby firma vycouvala ze spolupráce kvůli desítky let starým obviněním, že režisér obtěžoval adoptivní dceru Dylan v roce 1992. O těchto obviněních všichni dávno věděli. Podle žaloby jsou „25 let stará a nepodložená“, takže nemohou být důvodem k ukončení spolupráce.

Film A Rainy Day in New York se točil už v roce 2017 s Judem Lawem, Rebeccou Hallovou či Timothéem Chalametem. Někteří herci začali vracet honoráře a vysvětlovat, že předtím nevěděli, jak je Allen špatný.

Foto: Bontonfilm

Javier Bardem je Escobar.

Timothée Chalamet se od filmu distancoval, herečka Rebecca Hallová v lednu demonstrativně vrátila honorář za tento film, jenže později všechno zrelativizovala. V lednu 2018 uvedla, že si znovu přečetla obvinění Woodyho Allena ze zneužití dcery, a dodala, že lituje svého rozhodnutí s Allenem spolupracovat. V únoru ale prohlásila, že odevzdání honoráře na charitu není odsouzením Woodyho Allena.

„Myslím, že nikdo z veřejnosti by neměl být soudcem i porotou v případě, který je tak složitý. Nedarovala jsem svůj honorář proto, abych ho veřejně odsoudila. Udělala jsem to proto, že zasáhlo moje svědomí, když jsem si uvědomila, že ta žena se cítila, jako bych nepřímo odmítla platnost jejích slov tím, že jsem pracovala s mužem, o kterém si ona myslí, že ji napadl.“

Herec Javier Bardem uvedl, že za práci s Allenem na filmu Vicky Cristina Barcelona se „absolutně nestydí“, od kampaně proti režisérovi se distancovala také herečka Diane Keatonová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám